Nvidia поема курс отвъд графиката

Амбициите на Nvidia да конкурира централния процесор в компютъра избуяха в ново обявление, идващо от Санта Клара, Калифорния. Компанията пусна набор от неграфични софтуерни продукти, които използват мощта на видеокартите GeForce.

Пакетът GeForce Power Pack включва няколко програми, достъпни за свободно сваляне от сайта на компанията. Всички те подобряват производителността на неграфичните приложения, като разтоварват централния процесор чрез прехвърляне на работа към графичните карти GeForce.

Това е поредната порция от софтуерни продукти, използващи мощта на графичните процесори на Nvidia и технологията за програмиране CUDA. Около 80 милиона вече продадени графични чипове (GPU) на компанията са съвместими с CUDA, което е най-голямата инсталирана база от процесори с общо предназначение, поддържащи паралелна изчислителна обработка.

Архитектурата на GPU е подходяща освен за възпроизвеждане на висококачествена графика при видео игри, но и за много други приложения, посочват от Nvidia. Последното поколение карти Nvidia GeForce GPU включват до 240 процесорни ядра, в сравнение с максимум 4 в централните процесори (CPU) от най-висок клас.

Всеки процес, който може да бъде разделен на множество паралелни задачи, би се възползвал от потенциала на GPU чрез технологията за програмиране CUDA, базирана на езика C. Редица комерсиални и научни приложения вече са възприели CUDA.

Новият пакет от програми на Nvidia включва видеоконвертора Badaboom, който решава важни проблеми за домашните PC потребители. Приложението може например да конвертира бързо MPEG файл за възпроизвеждане на iPod или друго портативно устройство – задача, която отнема по принцип много ресурс на домашния компютър. Badaboom я изпълнява 18 пъти по-бързо, отколкото по традиционния метод, освобождавайки при това ресурса на централния процесор за изпълнение на други задачи.

Друго от новите приложения, “Folding@home distributed computing program” на Станфордския университет, дава възможност на потребителите да споделят процесорна мощ за нуждите на научни изчисления в областта на медицината, и в частност за болести като Алцхаймер.

Коментар