Дрон на Facebook доставя интернет

Размахът на крилата на безпилотния апарат Aquila е колкото на самолет Boeing 737

Размахът на крилата на безпилотния апарат Aquila е колкото на самолет Boeing 737

Facebook проведе първите изпитания с безпилотен летателен апарат Aquila за доставка на интернет в труднодостъпни райони, съобщи лично шефът на компанията Марк Зукърбърг на своята страница в мрежата.

Дронът работи със слънчева енергия и е резултат от две години работа по проекта. По време на изпитанията Aquila е прелетял няколкостотин местра над територията на Аризона.

Първоначалната цел е била дронът да лети в продължение на 30 минути, но в крайна сметка полетът е продължил три пъти по-дълго – 96 минути, разкрива Марк Зукърбърг. Изпитанията са извършени в края на юни.

Facebook планира да създаде цяла флотилия от подобни апарати, които ще предават информация с помощта на лазерен лъч. По думите на Зукърбърг, дронът може да остане във въздуха няколко месеца, което е уникално постижение.

Размахът на крилата на Aquila е колкото на самолет Boeing 737, но дронът тежи само 450 кг и консумира енергия колкото три сушилни. Апаратът ще лети на височина над 18 км. Според Зукърбърг, лазерната технология на Aquila предава информация 10 пъти по-бързо от съществуващите системи.

Коментар