Китай въвежда ускорено промишлени роботи

На 10 хиляди работници в Китай сега се падат 38 робота, но съотношението скоро ще се промени в полза на машините

На 10 хиляди работници в Китай сега се падат 38 робота, но съотношението скоро ще се промени в полза на машините

Китай си е поставил за цел до 2020 г. да влезе в първата десетка в света по степен на автоматизация на производството чрез масово внедряване на работи, сочи анализ на Международната федерация по робототехника (IFR).

Широкото използване на роботи отчасти е реакция на недостига на работна сила и бързо нарастващите заплати. Втората по големина икономика в света засега отстъпва съществено в степента на роботизация от останалите водещи индустриални държави.

Данните за миналата година показват, че на 10 000 работници от производството в Китай се падат 36 робота, което отрежда на страната едва 28-мо място в рейтинта на най-автоматизираните държави в света. Очаква се обаче до 2020 г. този показател да достигне 150 робота на 10 000 работници.

За целта Китай планира да увеличи пускането на собствени промишлени роботи до 100 000 броя годишно, или с 49% повече спрямо 2015 г., съобщи Ройтерс. В момента в страната доминират чуждите промишлени роботи от компании като ABB, Kuka и Yaskawa, но делът на местните производители се увеличи през последните години от 25% до 31%.

Един от начините за ускоряване на китайското производство на промишлени роботи е чрез изкупуване на чуждестранни компании. Така например, неотдавна китайският производител на битова техника Midea Group придоби контролния пакет акции на немската компания Kuka.

Коментари по темата: „Китай въвежда ускорено промишлени роботи”

добавете коментар...

  1. china

    Китайски робот

Коментар