Пиратска джаджа стана бестселър в Amazon

 

Еднa от 5-те най-продавани електронни джаджи в Аmazon.com е миниатюрно устройство с размерите на палец, тайно оръжие на пирати.

След като онлайн пиратството разори музикалния бизнес, сега то е на път да порази и геймърската индустрия, пише Сънди Таймс. Популярна някога единствено сред хакерите, R4 Revolution е петата най-купувана електронна джаджа в списъка на британския електронен магазин. Цената на устройството с карта памет от 2 GB е 12,57 паунда (31,34 лева).
R4 Revolution се продава най-легално и законосъобразно. Toй прави възможно за геймърите да складират копия на игри за конзолата Nintendo, които вече са си купили за преносимите си DS конзоли. Това ги лишава от нуждата да мъкнат неудобните картриджи.
Въпреки всичко обаче, както някои геймъри са разкрили, R4 може да съхранява и игри, изтеглени от интернет. Това означава, че вместо да плащат по 20 британски лири (почти 49 лева) за всяка игра, любителите на видеоигри могат да ги теглят безплатно от сайтовете за споделяне на данни.
В миналото нелегално изтеглените игри не тръгваха на DS конзола заради вградената програма за защита от копия. R4 обаче надхитрява този софтуер и е причина любителите на безплатни удоволствия и геймъри да се втурнат да купуват лукавото устройство.
Мащабът на разрастващия се проблем накара Nintendo да предприеме мерки. В Япония компанията внесе съдебен иск срещу вносителите и разпространителите на "устройства за копиране на видеоигри като R4 Revolution". Nintendo твърди още, че е в тясно сътрудничество с властите от 11 държави до решаването на проблема.
Същината на казуса обаче е, че самото устройство е легално, но "целите, за които хората го използват, са незаконни", твърди Роб Саундърс, говорител на британското звено на Nintendo. "Когато картата памет се запълни с хиляди изтеглени от Мрежата игри, това е кражба", смятат от компанията.
Как точно Nintendo възнамерява да провежда войната си срещу пиратството в Обединеното кралство не е ясно. Дали индустрията за видеоигри ще последва примера на музикалния бизнес и ще притисне интернет доставчиците да замразяват потребителските профили на споделящите файлове, или дори ще се стигне до повдигане на индивидуални съдебни дела, както направиха британските звукозаписни компании?
Засега Nintendo са помолили Amazon да спре продажбите на устройството, но няма признаци това да е сторено – миналата седмица R4 са се продавали добре.

Коментар