Хакери сринаха курса на биткойн с дръзка кражба

Кибер престъпници извършиха един от най-мащабните обири в историята на виртуалните валути. Действието се разигра на хонконгската борса за криптовалути Bitfinex.

Хакерите са успели да откраднат 119 756 биткойна на обща стойност около 77 млн. долара (при курс от $650 за биткойн през миналата седмица), съобщи TechCrunch.com.

От вчера всички операции на злополучната борса са прекратени, а курсът на криптовалутата падна с 20% и в момента един биткойн се търгува за $540. Предполага се, че именно кражбата е причинила този спад.

Блогът на Bitfinex информира, че в момента борсата разследва инцидента в сътрудничество с властите. Разглеждат се различни варианти за компенсиране на загубите на клиентите, се посочва в официалното съобщение.

Виртуалната валута биткойн (Bitcoin) се появи през 2008 г. като алтернатива на традиционните пари. Отношението към нея не е еднозначно от страна на властите в различните страни, поради възможността за анонимни транзакции от страна на престъпния контингент.

Коментари по темата: „Хакери сринаха курса на биткойн с дръзка кражба”

добавете коментар...

  1. -_-

    Анонимен,

    Аз ти разбирам довода. Очевидно е, че банковият картел трябва да бъде изринат и заличен от историята на човечеството.

    Обаче, защо не обърнеш внимание и на слона в стаята? Нали уж биткойн беше хиперсигурната криптовалута, защитени транзакции, блокови вериги, чудесии …

    Според мен създателят на Биткойн си е давал много добре сметка, че няма как да стане от първия път подобно начинание. Направил е тази криптовалута като експеримент, за да може той, а и целия свят, да види и анализира проблемите. Така втория или третия опит за криптовалута ще може наистина да гарантира свободна и ефективна парична система.

  2. Anonymous

    Много им пречи тази система на банкирите и се страхуват много да не се развива, защото е заплаха и голяма драма и трагедия да загубят част от приходите си от монопола си върху таксуването на платежните транзакции. Няма да търпят никаква конкуренция.

    Сигурно са хора обслужващи интересите на някои големи мастити пичаги банкери. То от банките по-големи престъпници няма.

Коментар