Взривен ръст на е-плащанията в такситата

Eлектронните разплащания са все по-достъпна услуга в такситата

Eлектронните разплащания са все по-достъпна услуга в такситата

Броят на електронните плащания в таксиметровите автомобили е нараснал през първото полугодие с 53% спрямо общия брой на всички трансакции, извършени през 2015 г., съобщават от Mastercard и таксиметровата компания Йелоу 333.

Все по-голямо търсене на ПОС терминали в обществения транспорт, вкл. в такситата, отчита и проучването MasterIndex 2016, което платежният оператор провежда периодично сред активните картодържатели в България. 13% от анкетираните тази година са посочили, че биха искали да плащат с дебитна или кредитна карта в градския транспорт, като броят им расте спрямо предходни години.

„Близо 40% от автомобилите в нашия автопарк са оборудвани с ПОС терминали за безконтактни разплащания с карти или мобилни телефони с NFC технология, включително и електрическият ни автомобил. Плановете ни са да разширим допълнително обхвата на услугата, тъй като много динамично растат поръчките на коли с терминали, както през нашия кол център, така и през мобилното приложение”, разкри Калин Кокошаров, изпълнителен директор на Йелоу 333.

Внедряването на различни решения за електронни разплащания, базирани на безконтактна технология, значително улеснява достъпа до обществения транспорт и е практика в големи градове като Лондон, Чикаго, Санкт Петербург и Букурещ. Само с доближаване на картата до съответното устройство – валидатор или ПОС терминал – пътниците могат да се качат на такси, автобус, влак и дори ферибот, като си спестят неудобството да купуват различни билети и да се справят със сложни системи за таксуване.

„Преди малко повече от година с Yellow Taxi стартирахме на нашия пазар за първи път в Европа услуга, която позволява на клиентите да плащат безконтактно в такси, а средствата да бъдат незабавно прехвърляни в MasterCard Business картата на таксиметровия шофьор”, припомни Ваня Манова, регионален мениджър за Mаstercard България и Македония.

Буквално преди дни съвместно с Общинска банка компанията представи друго транспортно решение, благодарение на което в метрото вече ще може да се пътува и с безконтактните дебитни карти DEBIT Mastercard. Картата се прочита безконтактно, само чрез доближаване до валидатора, а с новата услуга отпада необходимостта пътниците да закупуват и носят отделна карта за метрото, поясни Манова.

Коментари по темата: „Взривен ръст на е-плащанията в такситата”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Чудесно!
    Още много нови места и нови възможности по такситата да ви крадат, копират, картите и личните данни

    В допълнение на банковите карти от много по-рано започнаха такси фирмите да записват и пазят информация с години напред за вашите телефонни номера, адреси и вашите маршрути.

    След такава хубава и подробно събрана информация – телефонни мошеници могат да мамят вашите близки за пари.
    Също така ще се знае за кои хора и клиенти си заслужава да бъдат ограбени и разбити техните домове.

Коментар