Apple/Samsung е интересна двойка за търговия

Ако погледнем към предстоящото тримесечие, изглежда, че Samsung има предимство пред Apple, смята Питър Гарнри, ръководител „Стратегии при ценните книжа” в Saxo Bank

Ако погледнем към предстоящото тримесечие, изглежда, че Samsung има предимство пред Apple, смята Питър Гарнри, ръководител „Стратегии при ценните книжа” в Saxo Bank

Две може да е вълшебно число за инвеститорите, които възприемат концепцията за търгуване на двойки. Техниката предлага едновременно хеджиране и възможност да печелят, независимо от пазарните настроения. Apple и Samsung могат да бъдат интересна двойка за търговия, тъй като изглежда, че компанията от Купертино губи своята магия.

Търгуването на двойки е разбирането да се търгува както дълга позиция, така и къса позиция от акциите на две компании, които са свързани. Често това се прави с акции от един и същ сектор, например на Apple и Samsung. Търгуването в двойка е пазарно-неутрално, тъй като не се влияе от това дали пазарът върви нагоре или надолу, доколкото акцентът е само върху връзката между двете акции при търговията.

„Търгуването на двойка предоставя възможност за хеджиране на риска, ако има спад в сектора – тогава късата позиция ще покрие дългата позиция и обратното, ако пазарът като цяло върви във възходяща посока. Освен това двойките ценни книжа имат потенциал да удвояват и предоставят сценарий с двустранна полза, тъй като можеш да се възползваш и от двете позиции, но това се случва рядко”, коментира Питър Гарнри, ръководител „Стратегии при ценните книжа” в Saxo Bank.

Пример за двойка за търгуване може да бъде комбинацията Samsung и Apple. Двете компании са от един и същ сектор и в жестока конкуренция. Ако погледнем към предстоящото тримесечие, изглежда, че Samsung има предимство пред Apple. То е обосновано от „скорошното нарастване на продажбите на мобилни устройства на Samsung срещу спадащите продажби на Apple и ситуацията на азиатския пазар, където производителите на телефони като Huawei и Samsung завземат пазарен дял от Apple”.

„Вярваме, че тази тенденция ще продължи през предстоящото тримесечие и това е причината Samsung и Apple да бъде една интересна двойка за търговия. Инвеститорите могат да заемат къса позиция при Apple, като използват договор за разлика, и я съчетаят с дълга позиция при Samsung”, коментира Питър Гарнри.

Търговията с двойки предлага способност за удвояване, тъй като печалбите се формират, ако двете посоки са правилни. В случай, че Apple бележи спад, тогава инвеститорите биха правили пари от къси позиции в договори за разлика, докато реализират печалба от дългата позиция, ако Samsung се покачва.

Apple губи своя чар, смята анализаторът. „Продажбите на iPhone се насищат бързо. Бизнесът на компанията в Китай се влошава бързо. Приходите спадат с 33%, според данните от последното тримесечие. iPhone 7 няма да бъде революционен телефон. Apple ще направи периодичните обновявания на техния софтуер и хардуер, но няма да има нищо грандиозно”.

Като резултат, Питър Гарнри не очаква цените на акциите на Apple да бъдат фантастични през следващата година. „Приходите от абонаментната услуга на музикалната Beats и от Apple Watch спадат с 10%, в сравнение с миналата година”, добавя той.

Коментари по темата: „Apple/Samsung е интересна двойка за търговия”

добавете коментар...

  1. @_@

    Стоковата борса е абсолютна измама.

    Участниците на борсата имат два варианта за печалба:
    1. Тези, които инвестират дългосрочно, целят да изберат компания, която ще расте. Печелят от дългосрочния растеж на цените на акциите.
    2. Краткосрочните играчи – те гонят постоянни флуктуации в цените на акциите. При спад купува, при качване продава.

    Обикновените хора, които търгуват на борсата, нямат времето, а и информацията (идва с няколко часа закъснение), за да търгуват по втория модел. Затова, очевидно, търгуват по първия модел.

    Всички борсови спекуланти търгуват по втория. Затова и манипулират цените на акциите, като постоянно си измислят причини за безумното движение.

    Епъл им бяха златната кокошка, защото 8 години по ред печалбите на компанията вървяха само нагоре. Идеалната инвестиция за хора търгуващи по първия модел. Но, с непрекъснатите “анализи” обясняващи предсотящия крах създадваха постоянна несигурност, с която караха хората да купуват и продават в най-неподходящите моменти.

    Уви, Епъл стигнаха някакво насищане и тези, които инвестират дългосрочно, загубиха интерес. Прецакаха схемата на спекулантите. Но, далавераджиите веднага взеха мерки!

    “Не се отказвайте докато не изгубите всичко! Играйте смело, г-н Гарнри е тук за да ви подведе да губите по нова схема!”

Коментар