Монитор с изскачаща камера пази от хакери

Уебкамерата в новите монитори Philips изскача при необходимост и се прибира, когато не се използва

Уебкамерата в новите монитори Philips изскача при необходимост и се прибира, когато не се използва

MMD, лицензен партньор на Philips, пусна първия си монитор с уебкамера, която се показва, когато е нужна, а през останалото време е скрита в рамката на дисплея. Така мониторът предотвратява опитите за наблюдение от хакери през камерата.

Новият 27-инчов модел 272B7QPTKEB комбинира тази допълнителна сигурност с Quad HD резолюция, широки зрителни ъгли, благодарение на IPS панела, USB 3.0 за бърз трансфер на данни и PowerSensor за екологична продуктивност.

Още нови модели с изскачаща уебкамера ще бъдат представени по-късно през тази година. Гамата ще включва модели с диагонал 24 инча и UHD резолюция, съобщиха от компанията.

За много професионалисти уебкамерата е жизненоважен инструмент, за поддържане на контакт лице в лице с други хора и за подобряване на екипната работа, без да се налага прелитането на хиляди километри. Всяка уебкамера обаче представлява и своеобразен прозорец към фирмата. Ако бъде хакната, тя теоретично може да бъде използвана за създаване на неоторизирана точка за достъп.

„Много потребители не искат тяхната уебкамера да бъде фокусирана върху работното им бюро през целия работен ден. Уебкамерата в новия ни монитор изскача, когато е нужна за провеждане на видео конференции, и се прибира внимателно, когато не е в употреба”, пояснява Албърт Улфман, продуктов мениджър за монитори Philips за Европа в MMD.

Мониторът с диагонал 27 инча се отличава с ултра-тънка рамка на екрана, която подобрява изживяването при съединяване на няколко дисплея. Качеството на изображението е гарантирано от Quad HD резолюция 2560×1440 пиксела.

Новият модел поддържа функцията Daisy Chaining за свързване на серия от устройства чрез една единствена връзка между всеки две от тях, като така се избягва кабелната плетеница.

Philips 272B7QPTKEB включва и иновативни сензори, които поддържат консумацията на енергия възможно най-ниска. PowerSensor, например, може да усети дали има човек пред екрана и автоматично да ограничи яркостта, ако усети, че потребителят е станал. Само тази функция може да намали сметката за електроенергия с до 80 процента и да удължи живота на дисплея.

Новият монитор Philips 272B7QPTKEB ще бъде наличен на пазара у нас още този месец на препоръчителна крайна цена от 1399 лв. с ДДС, съобщиха от представителството на компанията.

Коментар