Бил Гейтс е най-богат в ИТ света, има $78 млрд.

И тази година Бил Гейтс заема първо място в класацията на Forbes за най-богатите ИТ бизнесмени

И тази година Бил Гейтс заема първо място в класацията на Forbes за най-богатите ИТ бизнесмени

Бил Гейтс запази първото си място сред ИТ бизнесмените. Основателят на Microsoft за пореден път оглавява класацията на сп. Forbes.

Състоянието на Бил Гейтс се оценява на 78 милиарда долара и му отрежда лидерската позиция. Миналата година отново той оглавяваше престижната класация на ИТ бизнесмените.

Втори тази година е шефът на Amazon Джеф Безос с богатство в размер на 66,2 млрд. долара, бележейки увеличение от 18,4 млрд. долара и изкачване с една позиция.

В топ 3 попада основателят на Facebook Марк Зукърбърг, който е забогатял с 12,8 млрд. долара и в момента притежава 54 млрд. долара. Възходът при него се обяснява с поскъпването на Facebook, в резултат на мобилната реклама.

По-нататък в класацията следват основателят на Oracle Лари Елисън ($51,7 млрд.), съоснователите на Google Лари Пейдж ($39 млрд.) и Сергей Брин ($38,2 млрд.), бившият CEO на Microsoft Стив Балмър ($27,7 млрд.), основателят на Alibaba Group Джек Ма ($25,8 млрд.), шефът на Tencent Ма Хуатенг ($22 млрд.) и собственикът на Dell – Майкъл Дел ($22 млрд.).

Състоянието на 100-те най-богати ИТ бизнесмени е нараснало с 6% за една година и възлиза общо на 892 млрд. долара. В последния рейтинг влизат 12 нови участници, докато 27 бележат отстъпление в богатството си.

Най-„бедният” участник в класацията има състояние в размер на 2,2 млрд. долара. САЩ водят по брой представители в ИТ рейтинга на Forbes, следвани от Китай. Място в него намират само пет жени.

Коментар