Софтуер на Fujitsu ускорява машинното обучение

Иновативен софтуер на Fujitsu осигурява десетки пъти по-високо бързодействие в сферата на машинното обучение

Иновативен софтуер на Fujitsu осигурява десетки пъти по-високо бързодействие в сферата на машинното обучение

Японската компания Fujitsu разработи софтуер, способен да ускори изпълнението на задачи, свързани с машинно обучение, на оборудване с многобройни графични процесори (GPU).

Изпитанията на Fujitsu показват, че новият софтуер осигурява от 15 до 27 пъти по-високо бързодействие в сферата на машинното обучение, като използва 16 и 64 GPU процесора, вместо досегашните решения. При това скоростта на обучение нараства с 46% (при система с 16 графични процесора) и със 71% (при 64 GPU).

Новата програма се явява ефективно решение за паралелно пускане на работни процеси за машинно обучение на няколко графични системи. Досега за тази цел се използваха няколко компютъра, обединени в мрежа и работещи паралелно. Подобна схема обаче усложнява мащабирането на системата, тъй като с увеличаване на броя на компютрите нараства и времето, необходимо за обмен на данни.

Софтуерът на Fujitsu решава този проблем, съобщи eWeek.com. Програмата използва нови технологии за разпаралелване на операциите, които работят в тандем с отворената платформа Caffe за повишаване на ефективността на машинното обучение.

Коментар