USB-C заменя стандартния аудио изход

Очаква се USB-C да стане новият стандартен интерфейс за свързване на слушалки към смартфоните

Очаква се USB-C да стане новият стандартен интерфейс за свързване на слушалки към смартфоните

Дните на стандартния 3,5-мм аудио изход изглежда са преброени. Вече се говори, че Apple ще се откаже от него в полза на универсалния интерфейс Lightning, а вчера Intel обяви на конференцията IDF 2016, че USB-С скоро ще стане порт за извеждане на звук.

Промяната е възможна благодарение на технология USB Type-C Digital Audio, която Intel представи по-рано тази година. Новите разработки на компанията позволяват съществено намаляване на консумираната енергия от слушалките, когато са свързани към порт USB-С.

Отказът от използване на 3,5-мм гнездо ще позволи на производителите на смартфони да спестят ценно място. Освен това сегашният интерфейс внася шумове в работата на останалата електроника.

Но основното предимство на цифровия формат е, че той открива широки възможности за обработка на звука и добавяне на ефекти, които не се нуждаят от скъпи слушалки, пише CNET.

Apple вече добави USB-C в своите нови ноутбуци, но смартфонът iPhone продължава да използва фирмения интерфейс Lightning. Очевидно, популяризирането на USB-C ще стане чрез смартфоните под управление на Android.

Коментари по темата: „USB-C заменя стандартния аудио изход”

добавете коментар...

  1. Станислав

    В доста държави скоро ще е задължително телефоните да са с ЮСБ порт за зареждане.

  2. (c:

    Apple няма да се откажат от Lightning порта по ред причини, ето няколко:

    1. Интегралната схема за комуникация на Lightning са в самия кабел. Това от една страна намалява схемите в самите устройства, а от друга позволява лесна замяна при разваляне – само сменяте кабела. Този подход, обаче, води до по-висока цена.

    2. Пак свързано с интегралната схема в кабела, Apple могат да преминат към USB-C стандарта за комуникацията по кабела, но накрайникът да остане Lightning.
    Все пак на USB-C накрайникът е най-несъществената част. Сигнали, модулации, кодирания, корекции на грешки и тям подобни са сърцето на този стандарт.

    3. Apple имат контрол над сертифицирането на тези кабели. Така възпрепятстват появата на “dirt cheap” кабели, чиято употреба може да скапе устройствата.
    Ще припомня няколкото запалени зарядни, около които се вдигна шум преди 3-4 години – до едно бяха фалшификати.

Коментар