Intel отстъпва дял на GPU пазара

Intel продължава да доминира на GPU пазара, но делът му намалява

Intel продължава да доминира на GPU пазара, тъй като всеки негов процесор има графично ядро, но делът му намалява

Продажбите на графични процесори (GPU) са намалели с 3,1% през второто тримесечие на годината, по данни на анализаторската компания Mercury Research.

Същевременно, средната цена на GPU достига нов рекорд, благодарение на графичните адаптери от висок клас, което води до увеличени приходи на производителите, въпреки спада в продажбите.

На целия пазар – самостоятелни и интегрирани GPU – води Intel, тъй като всеки негов процесор има графично ядро. Intel контролира 71,5% от пазара, Nvidia – 16,1%, а AMD има 12,3%.

Но за първи път от десет години насам Intel бележи спад в пазарния си дял. В същото време AMD започва да увеличава дела си за първи път в последните четири години.

С 20% са намалели продажбите в самостоятелните ускорители за десктоп компютри. Спад обаче регистрира само Nvidia, докато AMD бележи ръст. По-конкретно, делът на Nvidia е намалял от 79,7% до 77,2%, а този на AMD се е увеличил от 20,3% до 22,8%.

При мобилните дискретни GPU ситуацията е подобна, но там делът на Nvidia е 63,6%, докато AMD държи 36,4%, сочат данните на Mercury Research.

Коментари по темата: „Intel отстъпва дял на GPU пазара”

добавете коментар...

  1. иван

    Не всеки процесор на Intel има графично ядро, има модели без такова.

Коментар