Торент клиент за Mac разпространява вирус

Потребителите на Mac компютрите са били изложени на риск от торент клиента Transmission

Потребителите на Mac компютри са били изложени на риск от торент клиента Transmission

Торент клиентът с отворен код Transmission за компютри под управление на OS X е разпространявал за определен период от време опасен троянец, алармираха от компанията за сигурност Eset.

Хакери са атакували успешно сайта на Transmission и са внедрили в дистрибуцията инсталационен файл на злонамерен софтуер. Разработчикът на приложението е уведомен от Eset и вече е премахнал вируса.

Става въпрос за троянеца OSX/Keydnap, който инсталира задна вратичка в Mac компютрите. Първоначално се считаше, че вирусът се разпространява чрез файлове, прикачени към електронна поща, или от приложения, сваляни от съмнителни източници.

Оказва се обаче, че троянецът идва с популярния торент клиент Transmission. Не е известно кога точно е бил заразен Transmission. Експертите съветват всички потребители, които са свалили версия 2.92 на торент клиента в периода 28-29 август тази година, да проверят системата си за вируси.

Eset обръща внимание на името на инсталационния файл на торент клиента – безопасният файл е Transmission-2.92.dmg, докато инфектираният се нарича Transmission2.92.dmg, т.е. разликата е само в едно тире.

През март т.г. Palo Alto Networks също разкри, че хакери са използвали дистрибуцията Transmission. Експертите откриха в инсталационния файл код на програмата-изнудвач OSX.KeRanger.A.

Коментари по темата: „Торент клиент за Mac разпространява вирус”

добавете коментар...

  1. Saevar

    аз го ползвам от 8 години но само на Линукс, супер е и не сам имал проблеми с него.

  2. _!_

    Тази година го хакват за втори път този торент клиент! Замислям се за смяната му!

Коментар