Panasonic променя OLED телевизорите с опита си от плазмите

Panasonic е приложила своя опит, натрупан при разработката на плазмени панели, в ново поколение OLED телевизорите

Panasonic е приложила своя опит, натрупан при разработката на плазмени панели, в ново поколение OLED телевизори

Някои специалисти са скептични относно перспективите на OLED технологията като следващ стандарт за телевизорите. Счита се, че LCD ще запази своите конкурентни предимства, а OLED ще се наложи основно при дисплеите за смартфони.

Но развитието на технологията с органични светодиоди е динамично, като освен водещите корейски производители към нея се насочват и японците. Panasonic, в частност, показа на изложението IFA 2016 в Берлин прототип на OLED TV от ново поколение, който може да послужи като референтен модел за появата на подобни телевизори на пазара през следващата година.

Прототипът има подобрен панел от типа OLED, способен да възпроизвежда повече оттенъци, близки до черния цвят, в сравнение с обикновените панели с органични светодиоди. Предполага се, че напълно завършен вариант на телевизора ще дебютира на януарското изложение за потребителска електроника CES 2017 в Лас Вегас.

При направата на прототипа, Panasonic е приложила своя опит, натрупан при разработката на плазмени панели, за да повиши качеството на изображението на OLED панела. На негова база компанията ще предложи телевизори от висок клас, а за оптималното цветопредаване ще й помага холивудският специалист Майк Соуа, известен с работата си по филмите Oblivion и Insurgent.

По-късно тази година Panasonic ще разкрие допълнителни подробности за иновативния OLED телевизор. След това се очаква премиера на CES 2017 в Лас Вегас, а няколко месеца по-късно вероятно ще се появят и първите модели на пазара. Ориентировъчни цени на телевизора засега не се споменават.

Коментар