Камера прочита затворена книга

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) са създали камера, която е способна да прочете съдържанието на затворена книга.

Иновативната камера, разработвана съвместно със специалисти от американския институт Georgia Tech, може да сканира на този етап девет листа, но изследователите ще продължат да я усъвършенстват, така че да прочита цели книги, без да бъдат разлиствани.

Устройството използва терахерцово излъчване в честотния спектър между инфрачервения и свръхвисокочестотния диапазон. Излъчването, наречено „субмилиметрово”, преминава безпроблемно през дърво, пластмаса, керамика и други материали.

При сканиране на книги, излъчването се отразява по различен начин от мастилото, като така позволява на камерата да „види” какво е написано на страниците. В момента изследователите се опитват да подобрят качеството на работа на системата и да увеличат дълбочината на разпознаване.

Технологията вече е привлякла интереса на Музея на изкуството Метрополитен в Ню Йорк, както и на изследователи на различни артефакти и произведения на древното изкуство. С нейна помощ те биха могли да изследват подробно материалите, без да ги повреждат.

Таня Пенчева

Таня Пенчева

Коментари по темата: „Камера прочита затворена книга”

добавете коментар...

  1. Пак програмист

    На мен ми трябва камера, която прочита под пласта за изтъркване. 🙂

Коментар