Вирус се маскира като ръководство за Pokemon Go

Опасният троянец се разпространява под името Guide for Pokemon GO

Опасният троянец се разпространява под името Guide for Pokemon GO

В интернет се разпространява нов опасен вирус, маскиран като помощен софтуер за популярната игра Pokemon Go, алармира компанията за сигурност Лаборатория Касперски.

Вирусът може да получи пълен достъп до мобилните устройства на жертвите и впоследствие да зареди и инсталира на тях други злонамерени програми, които крадат лични данни, или да засипва потребителя с реклами, твърди блогът на Лаборатория Касперски.

Опасният троянец се разпространява под името Guide for Pokemon GO. Твърди се, че до момента вирусът вече е заразил около 500 хиляди мобилни устройства през официалния магазин Google Play Store. Лаборатория Касперски е информирала Google за наличието на вируса.

Откриването на троянеце не е лесно, тъй като изпълнимият файл е криптиран професионално и антивирусите трудно разпознават кода в него.

След инсталиране на смартфона, програмата се маскира и едва след няколко часа разузнаване се активира, като започва да предава информация за устройството на командния сървър, откъдето получава указания за по-нататъшните си действия.

Коментар