Нов формат за споделяне на опит в софтуера

Експерти от софтуерната индустрия ще споделят своя опит по актуални проблеми в серия от безплатни събития Ask Me Anything

Експерти от софтуерната индустрия ще споделят своя опит по актуални проблеми в серия от безплатни събития Ask Me Anything

Серия безплатни събития „Ask Me Anything” съчетава експертен поглед и реални казуси от ежедневната работа на ИТ специалистите. Първата среща е тази вечер в столичния клуб клуб Mixtape 5, а темата е софтуерната архитектура – едно от актуалните предизвикателства в ИТ бизнеса.

На сцената, за да представят избраната от тях тема и да отговорят на всички въпроси по нея, ще се качат Владик Кхононов, главен архитект, и Христо Иванов, тийм лидер „Иновации и оптимизация” в NaXex Technological Development.

„Даваме свобода на експертите, с които работим, да изберат сами темата си – само така можем да сме сигурни, че говорим за неща, които са актуални в ежедневната работа на ИТ професионалистите и можем да сме полезни при разрешаване на реални проблеми”, казват организаторите от Асоциация на софтуерните инженери (АСИ).

Поканени са активно работещи специалисти, доказали се в работата си и с много успешни проекти зад гърба си. „Само по този начин можем да провокираме диалог между професионалисти, който да доведе до реални резултати за бизнеса”, допълниха от АСИ.

Христо Иванов вярва, че тези специализирани сесии ще бъдат от изключителна полза за всички специалисти в сектора. „Софтуерът е основен двигател за иновациите в съвременния свят и е критично да можем ясно да разбираме целия път, през който преминават потребителите ни”.

Той ще говори за Event Sourcing – нов начин на проектиране на разпределени изчислителни системи. Този модел е приложен в продължение на векове в други индустрии, но едва наскоро е преоткрит в софтуерното инженерство. Ползите от Event Sourcing са много – от технически до носещи конкурентно предимство за бизнеса, поясни Иванов.

„Решихме да реализираме „Ask Me Anything” формата, най-вече защото една от основните ни цели като асоциация е да развиваме и подкрепяме професионалната общност на ИТ специалистите”, разказа Мартин Кулов, председател на АСИ.

„Знае се, че хора в тази сфера не достигат, а тези, които работят, са изключително заети. Опасностите от това натоварване са различни, но една много съществена е, че колегите трудно намират време да наваксат по всички актуални теми, тенденциите се променят за дни. Най-лесният начин да си свериш часовника е просто да се срещаш и да обсъждаш с хората, които говорят на твоя език. Ние работим, за да създадем условията за това професионално общуване и за да се опитаме да покрием пропуските”, допълни Кулов.

Експертите-домакини на Ask Мe Anything представят избраната тема с 10-15 минутна презентация, след което отговарят на всички въпроси на гостите на събитието. Предвидена е възможност въпросите да се задават предварително и във фейсбук страницата на „Ask me Anything on Software Architecture”, като на тях ще се отговаря приоритетно.

Коментар