Бил Гейтс финансира преработка на захар в гориво

Бил Гейтс осигури финансиране на проект за превръщане на захарта в гориво

Бил Гейтс осигури финансиране на проект за превръщане на захарта в гориво

Основателят на Microsoft Бил Гейтс инвестира над 10 милиона долара в проект за преработка на органична захар в екологично чисто гориво, съобщи британският Телеграф.

Проектът е разработен преди осем години от компанията Renmatrix. Предвижда се построяване на целулозен завод, в който от негодни за храна растения ще се извлича целулоза. Готовата суровина ще се преработва в захар с помощта на химично вещество, а впоследствие – в спирт, от който ще се произвежда горивото.

Веригата „целулоза-захар-спирт-гориво” е известна на учените отдавна, но нейната реализация беше неизгодна от икономическа гледна точка. След редица химични експерименти, специалистите на Renmatrix са достигнали до желаната ефективност.

По-нататъшното развитие на проекта ще се извършва изцяло с финансиране от Бил Гейтс. Renmatrix вече си е подсигурила инвестиции в размер на 14 млн. долара от Бил Гейтс и и петролната компания Total.

Таня Пенчева

Таня Пенчева

Коментари по темата: „Бил Гейтс финансира преработка на захар в гориво”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Целулоза-ЗАХАР-спирт, чети малко преди да се правиш на умен.

  2. Hokutoshinken

    Целулоза-захар-спирт-…. Не помня, бях пиян 🙂

  3. Лиро

    Приятел, ракия се праяи от захар, не от целулоза. Знаеш ли какво е целулоза? Не знаеш малкия. Затова да слушаш в училище! Още по-малко знаеш как от целулоза да направиш захар!

  4. Anonymous

    10 млн. за да откриеш отново ракията?!

Коментар