USB флашка в пощенски плик заразява с вируси

Нова схема за разпространение на компютърни вируси набира скорост в световен мащаб. Престъпниците използват традиционната поща, за да постигнат своите користни цели.

Ежедневно по електронната поща се разпращат стотици хиляди и дори милиони вируси. Но сега в атаката срещу потребителите се впрягат и ресурсите на обикновената поща, която няма нищо общо с интернет.

В света вече са регистрирани редица случаи на доставки в пощенските кутии на бели пликове без никаква маркировка, съобщава SlashGear.com. Вътре в пликовете хората намират USB флашки и често проявяват неблагоразумието да ги включат към компютрите си просто от любопитство и по този начин да се заразят с вируси.

Последствията могат да бъдат най-различни, в зависимост от типа на вируса, вкл. кражба на персонални данни, изнудване за пари или изтриване на цялата информация от твърдия диск. Подобни случаи са засечени в САЩ, Великобритания и Австралия.

Нещо повече, престъпниците имат план как да излъжат и недоверчивите  потребители, които не се подават на любопитството. В плика, заедно с флашката, те разпространяват листовка, в която описват нейното съдържание – например, пробна версия на антивирус, интересна база данни и т.н. Разбира се, на USB диска има единствено вирус, но примамката с листовките понякога сработва.

Разработчици на антивируси съветват потребителите да не проверяват съдържанието на изпратени по пощата носители на своите компютри, но ако все пак се решат да направят това, поне да бъде на машина с операционна система Linux, която практически е неуязвима на вируси.

Съществува и по-голяма опасност – в плика може да се окаже не просто обикновена флашка с вирус, а устройство от типа USB Killer, което унищожава всеки хардуер, към който се включи, а това означава сериозни щети за невнимателните потребители.

Коментари по темата: „USB флашка в пощенски плик заразява с вируси”

добавете коментар...

  1. плитколюбопитко

    Другият трик е флашка пред офиса или сд карта или сим карта уж случайно изгубени

Коментар