Всеки трети проверява смартфона си нощем

Пристрастеността към мобилните джаджи придобива застрашителни мащаби. Проучване на Deloitte сред потребителите във Великобритания показва, че всеки трети проверява смартфона си през нощта.

Оказва се, че в тъмната част от денонощието притежателите на смартфони проверяват за нови съобщения в социалните мрежи или електронната поща и ако има такива, всеки шести отговаря.

Нещо повече, всеки втори потребител на смартфон от възрастовата категория 18-24 години проверява нощем устройството си. Една пета от този контингент се интересува от нови съобщения в социални мрежите и месинджърите, а всеки седми жертва част от съня си, за да отговоря на съобщенията.

Един от всеки десет потребители, които пропускат нощните сеанси със смартфона, правят това сутрин, веднага щом се събудят. Всеки трети от тях проверява смартфона си след още пет минути, а половината – в рамките на 45 минути.

Нощното взиране в екрана обаче влияе лошо на съня. Експертите дават няколко съвета на пристрастените хора как да се избавят от зависимостта от джаджите. Първата препоръка, разбира се, е устройството да се държи далеч от леглото.

Второ, желателно е смартфонът да бъде изключен или приведен в режим полет. Трети съвет към потребителите е да не докосват мобилното устройство в първите 30 минути след събуждането.

Препоръчва се също налагане на самозабрана за ползване на смартфона в определени периоди от деня. Ще помогне също изтриването на приложения, без които потребителят може, но му отнемат много време.

Експертите са наясно, че спазването на тези мерки може да изисква колосални усилия от пристрастените потребители, но ефектът от тях би бил значителен при преодоляване на зависимостта.

Коментар