Онлайн платформа улеснява екологичното земеделие

Грийнпийс представи онлайн платформа за свързване на фермери и обмен на екологични практики

Грийнпийс представи онлайн платформа за свързване на фермери и обмен на екологични практики

Грийнпийс- България пусна платформа за екологично земеделие, която ще улесни споделянето на земеделски практики и общуването между фермери с отговорно отношение към опазването на околната среда.

Платформата bg.farmers2farmers.org е международна и ще позволи на земеделски производители от цялата страна и Европа да общуват помежду си, да обменят добри практики, да обсъждат реални казуси и да решават заедно проблеми в работата си. България е първата страна, в която стартира новата платформа.

„Екологичните и щадящи природата практики са бъдещето на земеделието, а не неговото минало, както понякога се внушава. Затова създадохме една иновативна платформа за споделяне, която да подкрепи екологичните фермери”, коментира Меглена Антонова, координатор „Екологично земеделие” в Грийнпийс- България.

Седемте принципа на Грийнпийс за екологично земеделие са: хранителна независимост, насочване на ползите от производството към производителите и потребителите, разумно производство на храна, биологично разнообразие, поддържане на здрава почва и чиста вода, екологичен контрол на вредителите и издръжливи хранителни системи.

„Според нас, в момента начинът, по който се произвежда голяма част от храната ни, не е добър нито за производителите, нито за потребителите, нито за планетата ни като цяло”, добави Меглена Антонова.

На платформата фермерите ще открият информация за реални казуси и решения на редица проблеми, споделени от техни колеги от цяла Европа. Те ще могат сами да споделят актуалните проблеми в работата си, както и своя опит в областта. Преди да бъде споделена, информацията ще бъде проверявана от научния екип на Грийнпийс, което ще бъде своеобразен коректив за нейната достоверност и актуалност.

Междувременно, Грийнпийс стартира нова пилотна програма за международен обмен на фермери. Тя ще позволи на участниците да се запознаят от първа ръка с екологичните практики в десет земеделски стопанства в Белгия, Гърция, Франция и България, прекарвайки близо седмица в тях. Желаещите да се включат могат да кандидатстват директно от онлайн платформата bg.farmers2farmers.org.

Коментар