Китай създава мобилни ядрени реактори

Компактните ядрени реактори Hedianbao ще доставят ток на военни съоръжения, разположени на изкуствените острови в Южнокитайско море

Компактните ядрени реактори Hedianbao ще доставят ток на военни съоръжения, разположени на изкуствените острови в Южнокитайско море

Китайските военни разработват мобилни ядрени реактори за захранване с електроенергия на базите в Южнокитайско море, които напоследък са обект на сериозно напрежение със САЩ.

Очаква се компактните ядрени реактори да влязат в експлоатация в близките пет години. Наречени Hedianbao, реакторите ще доставят ток на нови военни бази, разположени на отдалечени острови.

Всеки реактор ще може да се помества свободно вътре в транспортен контейнер с дължина 6,1 м и височина 2,6 м. Мощността на Hedianbao е 10 мегавата и е достатъчна за захранване на 50000 домакинства в продължение на няколко десетилетия.

Hedianbao е подобен на 155-мегаватовите реактори, използвани в руските атомни подводници по проекта 705 Лира. Този тип реактори се отличават с компактност, бързо набиране на мощност и повишена сигурност, вкл. автоматично намаляване на мощността в аварийни ситуации.

Изкуствените острови в Южнокитайско море нямат електростанции. Разположените там военни съоръжения от рода на радари, зенитни ракетни комплекси и аеродруми ще се захранват именно от мобилните реактори, които не се нуждаят от дозареждане в случай на война.

Коментари по темата: „Китай създава мобилни ядрени реактори”

добавете коментар...

  1. Каган

    Ако някой изобрети евтин метод за производство на тежка вода или евтина доставка на деутерий от Луната или направи суспензия между течен литий, натрий или нискотопим метал с елемента БОР, но на нанопрах то може да се конструира микро или мини ЯЕЦ и все пак ще е с подвижни части (поне помпа за суспензията). Иначе се иска мноооого вода и топлинни тръби с голеееми въздушни радиатори- без това няма безопасна конструкция.

Коментар