Toyota пуска водородни автобуси през 2017 г.

100 броя водородни автобуси FC Bus ще бъдат в движение до началото на Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

100 броя водородни автобуси FC Bus ще бъдат в движение до началото на Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

Първите автобуси с горивни клетки на Toyota ще се появят на пазара в началото на 2017 г. Моделите FC Bus вече са преминали успешно тестовете, съобщават от японската компания.

Два водородни автобуса ще се движат по маршрути в Токио още през следващата година, а за началото на Олимпийските игри през 2020 г. броят им ще нарасне до 100 броя.

FC Bus е разработен от Toyota и Hino Motors. Твърди се, че горивните клетки превъзхождат по енергийна ефективност двигателите с вътрешно горене. Но най-важното им предимство е отсъствието на CO2 емисии и други вредни вещества.

Автобусът сe привежда в движение от двойка електрически двигатели с мощност 113 кВт. В извънредни ситуации FC Bus може да се ползва като авариен генератор с мощност 9 кВт. Капацитетът на десетте контейнера за водород е достатъчен за производство на 235 киловатчаса електроенергия.

Водородният автобус на Toyota има размери 10,5х2,5х3,3 м и разполага с 26 места за сядане, плюс това на шофьора. FC Bus може да побере още 50 правостоящи пътници. Цената на автобуса все още не е известна.

Коментар