Расте търсенето на Node.js специалисти

Интересът към мултиплатформената среда Node.js стремително нараства

Интересът към мултиплатформената среда Node.js стремително нараства

Търсенето на Node.js специалисти се е увеличило с над 10 пъти през последните четири години, съобщиха от софтуерна компания Axway България.

Уеб приложенията, разработени с помощта на Node.js, все по-упорито изместват традиционни за сървърните приложения технологии и езици като PHP. За последните пет години в Google са отбелязани почти двойно по-малко търсения за PHP, докато интересът към Node.js стремително нараства.

Раян Дал, един от създателите Node.js, представи мулти-платформената среда за първи път през ноември 2009 г. Оттогава насам Node.js се радва на засилен интерес не само в уеб браузъра, но и в сървърнoто пространство.

Докато през 2011 г. най-голям интерес към Node.js проявява Япония (според резултатите, отразени в търсачката на Google), то през 2012 г. това е Южна Корея, а през 2014-та Node.js придобива популярност в цял свят.

В България специалистите по подбор също отчитат завишено търсене на Node.js кадри. Но засега Node.js не се изучава в нито един от университетите, посочиха от Axway България, която организира безплатни курсове.

„Всеки, който има някакъв опит с който и да е програмен език, може бързо и лесно да надгради уменията си и да стане Full Stack JavaScript програмист, т.е. да използва един език за разработване на всички компоненти – сървър, визуализация, база данни”, коментира Добри Добрев, мениджър SaaS проекти в софтуерната компания.

Коментари по темата: „Расте търсенето на Node.js специалисти”

добавете коментар...

  1. pro

    C/C++ FTW

  2. Иван

    Като Node.js специалист потвърждавам тези думи: “Търсенето на Node.js специалисти се е увеличило с над 10 пъти през последните четири години”. Преди 4 години имаше по 2 обяви на кръст за Node.js програмисти, сега са 20. За PHP са 200.

  3. bat Pesho

    “Node.js се радва на засилен интерес не само като среда за програмиране в уеб браузъра, но и в сървърнoто пространство.”

    Определено откривате нови вселени и галактики по-писане на глупости, поради неразбиране…

    Незнаех че Node.js е среда за програмиране в уеб браузъра…

  4. bat Pesho

    Node.js не е програмен език, а бакенд технология базирана на програмният език JavaScript. 😉

  5. eu

    java script – осъкатен С

Коментар