Qualcomm ни приближава до 5G ерата

qualcomm-x50

Qualcomm обяви наскоро първия в индустрията 5G модем Snapdragon x50

Скоро след навлизането на 4G технологията, светът на мобилните устройства е на ръба на поредния скок в безжичните технологии – 5G мрежите. Благодарение на американската компания Qaulcomm, която направи достъпни и 3G, и 4G технологиите за смартфони.

Snapdragon x50 е първият 5G модем на компанията и въобще първият в индустрията. Това е устройство, изцяло произведено за нуждите 5G стандарта. Технологията 5G е готова да се превърне в нещо повече от идеи и планове, а именно – част от нашето ежедневие.

Устройството е проектирано да поддържа скорости на трансфер до 5 GBps или около 1000 пъти повече от обикновените планове за домашен интернет, които предлагат доставчиците в България. Но новият модем е предназначен не за настолния компютър или лаптопа, а за устройства, които се побират в джоба – смартфоните.

Очаква се Snapdragon x50 да влезе в употреба в смартфоните към началото на 2018 година, а тестовете ще започнат година по-рано. Модемът е обратно съвместим с 4G и 3G стандартите, което определено е плюс, тъй като до момента разработката на 5G стандарта е в ранен стадий и покритието на една клетка е доста по-малко.

За да се справи с този проблем, x50 ще комуникира с множество клетки наведнъж – повече, отколкото при 4G модемите. Qualcomm работи също по разширяване и подобряване на 4G LTE стандарта, за да намали голямата разлика в скоростите с 5G.

Георги Дуранкиев

Георги Дуранкиев

Коментар