MacBook Pro подложен на критики за сензорния панел

MacBook Pro идва със сензорен панел Touch Bar, разположен над клавиатурата, който позволява управление на редица приложения

MacBook Pro идва със сензорен панел Touch Bar, разположен над клавиатурата, който позволява управление на редица приложения

Обявеният вчера от Apple нов модел на лаптопа MacBook Pro вече е обект на критики, вкл. заради едно от ключовите подобрения в него.

Новият MacBook Pro идва със сензорен панел Touch Bar, разположен над клавиатурата, който позволява управление на редица приложения от рода на е-поща и търсене, превъртане на видео, добавяне на имотикони и др.

В интернет форумите обаче именно Touch Bar отнася най-много критики от потребителите. По-консервативните от тях смятат, че редица необходими клавиши са заменени с нещо безполезно, и определят Touch Bar като играчка, която не влияе на ефективността на работата.

Друго нововъведение в MacBook Pro е функцията Touch ID, която сканира пръстов отпечатък и позволява разблокиране на ноутбука, превключване между потребители и извършване на онлайн покупки. На клавиатурата пък има специален клавиш за използване на гласовия помощник Siri.

„Сигурен съм, че когато хората изпробват новите MacBook ноутбуци, тяхното мнение ще се промени”, коментира фен на Apple във форума macrumors.com. Според него, хората бъркат, когато критикуват продукт, който дори не са докосвали.

Различните модели MacBook Pro стъпват на двуядрен процесор Intel Core i5 или Core i7 с вградена памет DRAM, както и на 4-ядрен чип Intel Core i7. Новият 15-инчов модел идва с мощен графичен процесор Radeon Pro, а 13-инчовият MacBook Pro разчита на Intel Iris Graphics.

Всички конфигурации включват SSD устройства със скорост на последователно четене над 3Gbps и портове Thunderbolt 3. С новите модели Apple отбелязва 25-годишния юбилей на MacBook. В последните четири години линията не беше обновявана.

В момента са достъпни за поръчки 13-инчов модел на цени от $1799 и 15-инчов за $2399. Наличен е и вариант с традиционни клавиши за $1499. Доставките на моделите със сензорен панел ще започнат в близките седмици.

Коментари по темата: „MacBook Pro подложен на критики за сензорния панел”

добавете коментар...

  1. MacForever

    Напълно съм съгласен. Всяка иновация на Mac винаги в била критикувана много в т.ч. iPhone и особено iPad. Твърдяха че iPad е най голямата глупост, а то какво стана.

  2. Anonymous

    “Фен”, ама май не точно?

    Аз съм програмист, цъкам на Mac от бая години, а F клавиши не ползвам. Може би shortcuts на macOS са леко различни, а?

    Тази лента е доста близо до екрана на лаптопа. Както гледаш в долната част на екрана за примерно debug конзолата (която в 99% от случаите е точно там), така можеш леко да преместиш поглед и върху тази лента. Никой не очаква да си гледаш петите докато работиш на компа.

  3. Фен

    Най-сериозният недостатък на тази лента е нуждата от това да гледаш постоянно над клавиатурата. Нито един девелъпър не би се зарадвал на липсата на физически функционални клавиши, които натиска хиляди пъти на ден интуитивно без да гледа. Сега ще трябва задължително да гледа дали въобще са там и къде точно са.
    Може би с времето ще се научим да пипаме екранче без да гледаме, но засега е проблем, който най-лесно се решава с външна клавиатура но все пак е неудобство

  4. Anonymous

    А

  5. Иван

    Хейтърите фенове на Андроид и Уиндоус си приличат много със феновете на ГМО ЦСКА – мразят повече Епъл и Левски, отколкото да обичат Андроид и ГМО ЦСКА!

  6. Anonymous

    Мисля, че жестоко бъркате Android и Windows фанатиците, които непрекъснато бродят по форумите, сред които е и MacRumors. Дори е един от тежко засегнатите.

    Ако някой от тия поне малко се интересува, може да провери, че всички функционални бутони са достъпни.

    Но, масата фанатици просто държат да покажат на целия свят как се самонавиват, че на тях такива неща не им трябват.

    Същите тия 2007ма бяха убедени, че iPhone ще е пълен провал, защото няма хардуерна клавиатура.

Коментар