Макс тества LTE-Advanced за по-бърз интернет

„Целта ни е да пуснем първата в България търговски достъпна LTE-Advanced мрежа", заяви изпълнителният директор на Макс - Нейчо Величков.

„Целта ни е да пуснем първата в България търговски достъпна LTE-Advanced мрежа”, заяви изпълнителният директор на Макс – Нейчо Величков

Телекомуникационният оператор Макс обяви, че е платил близо 8 милиона лева на държавата в лицето на Комисия за регулиране на съобщенията (КРС), за да използва допълнителен радиочестотен ресурс от 2х5 MHz в обхват 1800 MHz.

Теоретично, Макс ще може да постигне максимални скорости на пренос на данни до 110/55 Mbps за сваляне/качване, обединявайки новите 2х5 MHz с наличните 2х10 MHz в една обща честотна лента от 2х15 MHz.

Спектър от 2×15 MHz допълва нуждите на оператора от капацитет и дава нови възможности за осигуряване на високоскоростни услуги, поясниха от Макс.

Паралелно с получаването на допълнителните честоти, Макс започна тестове на следващо поколение технология за бърз мобилен интернет – LTE-Advanced. С разрешение от КРС, компанията тества честоти в обхват 2100 MHz и комбинирането им с вече използваните в обхват 1800 MHz.

„Целта ни е да пуснем първата в България търговски достъпна LTE-Advanced мрежа“, заяви изпълнителният директор на компанията Нейчо Величков.

За реализацията, според него, има няколко възможни сценария. Един от тях е споделянето на честоти и ресурси между различни оператори. Това е наложена добра практика в телеком сектора в Европа и по света. Макс преговаря с операторите за споделяне на честоти, за да има и в България такъв добър пример.

Друг възможен сценарий за пускане на LTE-Advanced е Макс самостоятелно да агрегира ресурс в различни честотни обхвати. Например, с използването на агрегирани честоти 2х30 MHz (2х15 MHz в обхвата 1800 MHz и 2х15 MHz в обхвата 2100 MHz) Макс би могъл да достигне скорости до 225/76,5 Mbps за сваляне/качване, което е значително повече максимално достижимите ни скорости сега. „Това е и сценарият, който тестваме в момента”, уточни Нейчо Величков.

Коментари по темата: „Макс тества LTE-Advanced за по-бърз интернет”

добавете коментар...

  1. Капитал

    Само и заплати да плащаха на време 🙂 Някой се взехме Септемврийските заплати през Ноември, а други още не са си ги взели… ма иначе се развиват 🙂

  2. google

    Докато макс продължават да пренебрегват изолираните райони на страната ,няма да има никакво значение какви технологии ползват,на времето булсатком почнаха от селата и превзеха градовете въпреки кабелните оператори а макс продължават да се пробват първо в градовете неглижирайки факта,че от подобни мрежи имат нужда граничните и селски райони а не пренаситеното градско население.

  3. бачи кико

    добра реклама:)

Коментар