Около 6% от жертвите на вируси-изнудвачи плащат

В последните две-три години броят на програмите-изнудвачи нараства

В последните две-три години броят на програмите-изнудвачи нараства

Вирусите-изнудвачи не са най-разпространената заплаха за потребителите на компютри, но за сметка на това често постигат целите си, сочат изследвания.

В последните две-три години броят на програмите-изнудвачи нараства, тъй като киберпрестъпниците прилагат този способ за печалби почти без никакъв риск, като същевременно повишиха квалификацията си.

Според изследване на британската медия Computing, изнудвачите не са най-популярната заплаха за сигурността, но се явяват едни от най-успешните при проникване в защитената територия на организациите.

Програмите изнудвачи стават все по-гъвкави и изискват откуп във всяка валута и дори биткойн. Това всъщност се превръща в един сигурен и доходоносен бизнес за киберпрестъпниците. По данни на Eset, около 6% от жертвите плащат за откуп за достъпа до своите данни, което е отличен резултат за атакуващите.

46% от анкетираните британски ИТ специалисти признават, че в последните 12 месеца са пострадали от изнудвачи. По правило, тези програми криптират информацията на диска и искат пари от жертвата, за да възстановят достъпа. Плащането обаче не гарантира нищо на потребителя.

Коментар