Рекламен софтуер е лидер сред заплахите за сигурността

Рекламният софтуер (адуер) Win32/Adware.MultiPlug, специализиран в показване на нежелано съдържание в браузъра, е лидер сред заплахите за информационната сигурност в рейтинга на Eset за месец февруари.

Win32/Adware.MultiPlug оглави рейтинга на Eset за заплахите през февруари

Win32/Adware.MultiPlug оглави рейтинга на Eset за заплахите през февруари

Отбелязва се също нарастваща активност на модификациите на зловредния скрипт JavaScript JS/Kryptik.I, използван за пренасочване на потребителите към набор от експлойти.

Наблюдава се и засилена активност на троянеца Win32/TrojanDownloader.Waski, който зарежда в системата други вредоносни програми без знанието на потребителя.

През февруари специализираните кибер звена на САЩ и ЕС са разкрили ботмрежата Ramnit, в състава на която влизат 3 милиона заразени РС. Операцията е извършена от националните организации CERT с поддръжката на антивирусни компании.

Ударена е инфраструктурата на кибер престъпниците, използвана за финансови постъпления от ботовете. Зловредната програма Ramnit позволява кражба на конфиденциални данни за онлайн банкиране.

Засечен е също теч на изходните текстове на комплекта експлойти RIG Exploit Kit. В един от хакерските форуми текстовете са били свободно достъпни за теглене. С тяхна помощ хакерите могат да пишат лесно клонове на RIG Exploit Kit.

Коментар