Появиха се първите вируси за Arm-базирания MacBook

Новите Arm-базирани MacBook на Apple се сблъскаха с първите вируси
(снимка: CCO Public Domain)

Няколко месеца след като излязоха първите MacBook лаптопи, задвижвани от процесор Apple M1 с Arm архитектура, се появиха и първите вируси, адаптирани за новата платформа.

Вирусите за компютри с Mac винаги са били по-малко разпространени отколкото за Windows. Това се дължи на затворения характер на самата macOS, както и на контрола на операционната система от страна на Apple.

Хакерите обаче не стоят на едно място и вече са адаптирали няколко вируса за новия процесор Apple M1, според публикация на Wired. Изследователят по киберсигурност Патрик Уордъл съобщава за злонамерено разширение GoSearch22 за браузър Safari, което принадлежи към семейството на рекламните вируси Pirrit.

GoSearch22 се държи по класическия начин – представя се за легално разширение за Safari, но събира потребителски данни и след това показва нежелани банерни реклами на страниците, а кликването на тях отвежда потребителите до заразени сайтове.

Експертите са притеснени от неизбежната поява на вируси за Apple M1, тъй като инструментите за сигурност все още не са в състояние да се справят с тях. Засега първите вируси за M1 не представляват сериозна заплаха, но бързата им поява показва, че в бъдеще потребителите на Mac може да се сблъскат с по-опасни вируси.

Коментари по темата: „Появиха се първите вируси за Arm-базирания MacBook”

добавете коментар...

 1. ИТ спец

  До предният коментар на фанатизира фен и запалянко на бутикови снобарски продукти от ябълката.

  Най-затворената компания и също критикувана по света именно за това. Няма в света перфектна система … лъжите мото което инжектират в умовете на глупавите хора са идеята свръх високо качество, сървършенство на лъскавите маркетингови продукти от Ейпъл.

  Това че компания крие кода си и дефектите в него по никакъв начин не я прави непробиваема и качествена.

 2. (с:

  Не знам откъде ги намирате ти специалисти да пишат такива небивалици.

  В macOS само няколко подсистеми са затворени, по-голямата част е отворен код. Всички системни библиотеки, както и ядрото, са с отворен код.

  На macOS можеш да инсталираш всичко, отвсякъде, стига да си смениш една системна настройка. Apple не упражняват никакъв контрол.

  “Вирусите”, за които говорите, не пробиват защитата, а лъжат тъпия потребител – срещу социалното инженерство антивирусни засега няма.

Коментар