Смартфоните изпревариха РС-тата в интернет трафика

Мобилните устройствата изпревариха компютрите по обем на генерирания трафик, благодарение на потребителите в развиващите се страни

Мобилните устройства изпревариха компютрите по обем на генерирания уеб трафик, благодарение на потребителите в развиващите се страни

Хората вече влизат по-често в интернет от мобилните си устройства, отколкото от компютрите, сочат данни на изследователската компания StatCounter.

През октомври делът на уеб трафика, генериран от смартфони и таблети, възлиза на 51,3% от общия интернет трафик, докато на настолните РС и лаптопи се падат останалите 48,7%. Очаква се в следващите месеци преднината на мобилните устройства да се увеличи.

Данните на StatCounter отчитат над 15 млрд. преглеждания на уеб страници в 3 милиона сайта. Заявките за търсене в Google от мобилни устройства изпревариха тези от РС-тата още през октомври 2015 г., като броят им достигна 100 млрд. месечно.

Мобилните устройства успяха да изпреварят компютрите по обем на генерирания трафик за период от само седем години. През 2009 г. почти 100% от интернет аудиторията се състоеше от потребители на РС. Бързата промяна в съотношението се дължи на развиващите се страни, където потребителите често не могат да си позволят две различни устройства за достъп до интернет и ползват предимно смартфони.

В същото време потребителите в развитите страни като САЩ и Великобритания все още влизат в мрежата преимуществено от компютри – делът на РС трафика възлиза на 58%, спрямо 55,6% от мобилните устройства. Но в развиващите се страни смартфонът е основно устройство за достъп до интернет, като в Индия делът на мобилния трафик достига 75%.

Коментари по темата: „Смартфоните изпревариха РС-тата в интернет трафика”

добавете коментар...

  1. :о)

    Да и от тези 51,3% уеб трафик, над 90% са през Андроид ОС.
    Тоест Гугъл получава всички данни от устройствата и хората 🙂

Коментар