Китай плаши Тръмп с икономически контрамерки

Правителството на Китай ще отговори с контрамерки, ако новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп започне търговска война с азиатската страна, съобщават местните медии.

В частност, контрамерките ще засегнат продажбите в Китай на iPhone и американски автомобили. Според местното издание Global Times, наивно би било от страна на Доналд Тръмп да следва своите предизборни обещания, които предвиждат 45-процентен данък върху китайския експорт в САЩ.

Освен това Тръмп обвини Китай във валутни манипулации. Той нееднократно засягаше китайската тема в своята президентска кампания със закани да затегне условията за търговия, надявайки се по този начин да възроди производството в САЩ.

Според Global Times, всякакви протекционистични мерки от страна на САЩ ще доведат до парализа на търговията с Китай. В този случай Китай ще следва принципа „око за око, зъб за зъб”, отбелязва изданието.

Има се предвид, че редица поръчки за доставка на самолети Boeing ще бъдат отменени и заменени с Airbus. Продажбите на американски автомобили и iPhone в Китай също ще се натъкнат на препятствия, ще последва прекратяване на американския внос на соя и царевица. В допълнение, Китай може да ограничи броя на своите студенти в САЩ.

Като президент на САЩ, Доналд Тръмп ще може самостоятелно да въвежда данъци за определени стоки, но върху не повече от 15% от всички стоки и само за 150 дни, освен ако не бъде обявено извънредно положение. През юни т.г. Тръмп коментира въпроса за евентуална търговска война с Китай: „Ние вече сме в търговска война. И ние губим тази война”.

Ако Доналд Тръмп разруши търговските отношения между Китай и САЩ, много отрасли на американската промишленост ще пострадат. Освен това новият президент ще се сблъска с критика, че е безразсъден и некомпетентен, и ще трябва да подаде оставка, прогнозира Global Times.

Правителственото издание припомня също, че в скорошния си разговор с Доналд Тръмп, китайският президент Си Цзинпин е посочил сътрудничеството между двете страни като единствения правилен избор.

Коментари по темата: „Китай плаши Тръмп с икономически контрамерки”

добавете коментар...

  1. anonymous

    do it trump, europe will be happy

Коментар