Как да хибернираме лаптоп под Линукс

Много хора предпочитат да използват лаптопи вместо настолни компютри, заради по-голямата гъвкавост, която те предлагат. Някои също така предпочитат да преминат на безплатните операционни системи с отворен код като GNU/Linux и същевременно да могат да се възползват от функциите на авторските операционни системи, като например възможността за хиберниране на преносим компютър. Няколко от безплатните дистрибуции предлагат тази функция по подразбиране.

Повечето нови лаптопи използват ACPI (Advanced Configuration & Power Interface) за управление на захранването. ACPI подръжката за Линукс е в постоянен процес на разработка, така че е необходимо да имате по-скорошно ядро, за да се възползвате от най-новите възможности.

Хиберниране

Хибернирането, също известно като ACPI State S4 или Suspend-to-disk, запазва работната сесия на хард диска. Това състояние предлага значителна икономия на енергия, защото в него лаптопът не консумира ток и дори да извадите батерията, няма да загубите никакви данни.

Съществуват три метода за хиберниране под Линукс – swsusp, който е част от ядрото; uswsusp, който работи в потребителското пространство, и Software Suspend (suspend2).

Автоматизиране на процеса

Пускането на скриптове с цел хибернация на лаптопа не е много удобно. По-добре е да автоматизирате процеса. Може да конфигурирате лаптопа си, така че да се влиза в режим standby, когато затворите капака, и да се хибернира, когато натиснете старт бутона.

За тази цел трябва да инсталирате ACPI daemon, acpid, който е достъпен за повечето дистрибуции. След инсталацията го спрете, ако се е стартирал автоматично, направете резервно копие на конфигурационната директория, напишете mv /etc/acpi /etc/acpi.orig и създайте нова acpi директория с две поддиректории event и actions: : mkdir -p /etc/acpi/{events,actions}. Сега създайте файловете, който да изпълняват зададените действия, когато се затвори капакът или се натисне старт бутонът:

/etc/acpi/events/lid

event=button[ /]lid.*

action=/etc/acpi/actions/lid.sh

/etc/acpi/events/pwrbtn

event=button[ /]power

action=/etc/acpi/actions/pwrbtn.sh

/etc/acpi/actions/lid.sh

#!/bin/sh

/usr/local/sbin/suspend.sh

/etc/acpi/actions/pwrbtn.sh

#!/bin/sh

hibernate

Първите два файла инструктират daemon да извика другите два файла, когато капакът бъде затворен или се натисне старт бутонът. Направете последните два файла изпълними (.ехе) с командата +x /etc/acpi/actions/* и стартирайте acpi deamon. Сега затворете капакът на лаптопа и изпробвайте дали всичко е било успешно. Разбира се, можете да модифицирате командите за standby или хиберниране, като промените файловете lid.sh и pwrbrn.sh.

Особености

Някои производители добавят собствени разширения при имплементиране на ACPI, така че има вероятност вашият лаптоп да се нуждае от няколко допълнителни стъпки, за да изпадне в режим standby или да се хибернира. Все пак има прекалено много различни лаптопи и е трудно да се конкретизира един процес, който да работи за всички марки и модели.

Полезна информация можете да намерите в TuxMobil Linux installation survey. Там са публикувани инструкции за почти всеки лаптоп, а дори можете да добавите свои.

Коментар