Скоро ще имаме достъп до изкуствен панкреас

Наличието на изкуствен панкреас би било огромна промяна в живота на хората с диабет тип 1, тъй като до момента нищо не се доближава до автоматизираната доставка на инсулин в нужните моменти, колкото това устройство от нов вид.

Разработката на бостънската лаборатория Beta Bionics ни предоставя това, което подкожните сензори и инсулиновите помпи не могат да осъществят – връзката между двете устройства. Автоматизираното следене на нивата на кръвната захар при болни от диабет и автоматичното инжектиране на инсулин е предмет на дългогодишни изследвания, чийто резултат вече се вижда.

Това, което безкрайните изследвания, проби, грешки и видимо безкрайни изчаквания за одобрение ни донесоха, е система за следене на нивата на кръвна захар и регулирането им в почти реално време, без човешка намеса. Според създателите на устройството iLet, което ще служи за изкуствен панкреас, хората с диабет ще могат да живеят възможно най-близо до нормалния си ежедневен ритъм, без страх от хипогликемия.

Интересното при това устройство е, че след редица подобрения то придобива способността да доставя и глюкагон – хормонът, служещ за повишаване на кръвната захар. Това позволява на iLet да контролира нивото на кръвната захар у пациенти с невиждана до момента точност, използвайки сложен софтуерен алгоритъм.

Очаква се версията на устройството, служеща си само с инсулин, да получи одобрение още през 2018-та.

Георги Дуранкиев

Георги Дуранкиев

Коментар