Нарастват кражбите на Apple акаунти

Потребителите на iPhone все по-често са атакувани с фалшиви SMS-и, чиято цел е кражба на логините и паролите им за Apple ID

Потребителите на iPhone все по-често са атакувани с фалшиви SMS-и, чиято цел е кражба на логините и паролите им за Apple ID

Наблюдава се засилена активност на кибермошениците, които крадат акаунти за устройствата на Apple с цел последващи измами с данните на потребителите, алармира компанията за сигурност Eset.

Измамниците получават достъп до Apple ID, като прилъгват потребителите да последват връзката в SMS съобщение, изпращано към iPhone уж от името на Apple. Мошеническите съобщения предупреждават, че изтича срокът на действие на акаунта Apple ID или акаунтът е временно блокиран от съображения за сигурност.

И в двата случая на потребителя се предлага да последва посочената връзка и да въведе своите логин и парола за Apple ID, за да възстанови достъпа си. Фалшивата страница за въвеждане на Apple ID имитира дизайна на истинската, като може да се разпознае само по линка в адресния ред на браузъра. Някои фишингови сайтове предлагат на жертвата не само да направи авторизация, но и да въведе друга лична информация, вкл. данни за банкови карти.

Първоначално мошениците изпращаха SMS съобщенията само на английски език, но вече се срещат и примамки на китайски, испански и други езици. Eset съветва потребителите да игнорират подобни SMS-и, да не отговарят на тях и да информират мобилния си оператор за атаката.

Коментар