SpaceX ще обхване Земята с хиляди спътници за интернет

Идеята за осигуряване на достъпен интернет за хората по цял свят изкушава водещи ИТ компании и велики умове. Сред тях се нареди и SpaceX на американския визионер и предприемач Илон Мъск.

Планът на SpaceX предвижда извеждане в орбита на 4425 спътника, които ще доставят интернет на цялата планета. Компанията вече е подала необходимите документи във Федералната комисия по комуникации (FCC) на САЩ, съобщи Engadget.com.

Броят на спътниците в проекта на SpaceX е три пъти по-голям от този на активните в момента спътници в орбита около Земята. С тегло от 386 кг, интернет спътниците ще бъдат значително по-големи от CubeSats. Те ще остават в орбита само 5-7 години на височина 1100-1300 км над повърхността на Земята.

Спътниците на SpaceX ще осигурят на хората достъп до интернет със скорост 1 Gbps. На първия етап компанията ще пусне 800 апарата за покритие на САЩ и някои други райони. Извеждането в орбита на цялата флотилия от 4425 спътника ще отнеме 5 години.

Проектът се оценява на 10 милиарда долара. Според подадените документи във FCC, Илон Мъск притежава 54-процентeн дял от SpaceX, което разсейва съмненията, че той е само ПР мениджъра на мащабните проекти на компанията, простиращи се до овладяване на Марс.

Коментари по темата: „SpaceX ще обхване Земята с хиляди спътници за интернет”

добавете коментар...

  1. CleanKosmosCorp

    КУО ПРАЙМ СЪС НЕРАБОТЕЩИТЕ САТЕЛИТИ ТОЕСТ КОСМИЧЕСКИЯТ БОКЛУК ЗЕМЯТА БУКВАЛНО Е ЕКРАНИРАНА ОТ НЕГО САТЕЛИТОСФЕРА

  2. бачи кико

    wow 😀 no more privacy

Коментар