Учат роботи да отгатват поведението

Нeзависимо дали шофираме по магистралата или се разхождаме по улицата, ние възприемаме преднамерени сигнали и несъзнателни знаци от другите хора, за да се ориентираме какво действие ще направят.

Тази поведение подпомага общуването и живота в общност и е присъщо на всички животински видове на земята.

Както можете да се досетите, роботите имат проблем със следването на сигналите и действията на другите – ако лидерът им завие зад ъгъл и се загуби от поглед, те губят ориентация.

Изследователите от UC Davis изобретили контролна система, която позволява на робота да възприема знаци, които водачът възнамерява да отправи, както и да предскаже къде отива и да го последва.

“Това е фундаментален проблем в роботиката”, твърди Санджай Джоши, доцент по инженеринг на механиката и аеронавтиката в UC Davis. Роботите, които са по-добри в следването, могат да се справят по-лесно в работата си с хора, казва ученият. Медицинският робот например може да следва лекаря из коридорите на болничното отделение.

Хората използват сигнали и несъзнателни знаци, за да изградят модел, който подсказва къде другите хора отиват. Поведенчески проучвания показват, че хората съвсем несъзнателно обръщат главата си за части от секундата, преди да направят ляв или десен завой.

Джоши и неговият екип изследователи разработили контролна система, която може да отчете такива поведенчески знаци при взимането на решение по кой път да тръгне управляваната от изкуствен интелект машина. Изследователите тествали системата, като използвали малък робот за търговски цели – Evolution Robotics Scorpion. Камерата на робота идентифицирала цел от робота водач, а бордовият компютър на робота комбинирал информацията от поставената цел с информацията от поведенческите знаци.

Вместо да предава директно сигналите от водещия робот на последователя, изследователският екип изпращал поведенчески сигнали към последователя чрез безжична връзка. В резултат на това, знаците предавали на робота информацията, че “лидерът може би ще завие надясно” или “може да завие наляво”. За да вземе решение как да се премести, роботът последовател бил програмиран да отчита поведенческите знаци на водещия робот и да прогнозира движението на водача на базата на неговата реч и посока на движение.

Роботите, които включвали в решенията си поведенческата информация, изпълнявали много по-добре операцията по следването на водача зад ъглите от останалите машини, установили учените.

“Смятаме, че ако успеем да вмъкнем тези знаци в контролните системи, можем да направим следването доста по-надеждно”, коментира Джоши в списание “IEEE Transactions on Industrial Electronics”.

Коментар