Учени разгадаха как мозъкът разпознава лица

Учени от MIT създадоха компютърен модел за разпознаване на лица, който наподобява способностите на мозъка

Учени от MIT създадоха компютърен модел за разпознаване на лица, който наподобява способностите на мозъка (източник: MIT News)

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) съобщиха, че са успели да разберат по-добре как човешкият мозък разпознава лица.

За целта изследователите са разработили нов компютърен модел на механизъм за разпознаване на лица, за който се счита, че е подобен на използвания от мозъка. Моделът е реализиран в създадена от същия екип обучаема система, съобщи MIT News.

След обучението, системата самостоятелно отделила междинен етап на разпознаване, в който се определя ъгълът на завъртане на лицето спрямо относително централно положение. Според учените, това свойство не е било заложено първоначално, а се е появило в процеса на обучение.

Освен това новооткритото свойство съвпада с особеност при разпознаването на лица от приматите, установена по експериментален път. Учените твърдят, че техният модел е подобен на модела, използван от човешкия мозък.

Подобреното разбиране на механизма за разпознаване на лица ще помогне на инженерите да създават по-точни решения от подобен род за различни приложения – например в мобилни устройства за идентификация при отключване на устройството и в охранителни системи.

Коментар