Нов тип LCD дисплей достига качеството на OLED

Японската компания Panasonic обещава да пусне пробни образци на иновативния LCD дисплей през януари 2017 г.

Японската компания Panasonic обещава да пусне пробни образци на иновативния LCD дисплей през януари 2017 г.

Следващото поколение течнокристални дисплеи (LCD) няма да отстъпват по качество на екраните с органични светодиоди (OLED), благодарение на нова IPS матрица, разработена от Panasonic.

LCD дисплеят на японската компания има контраст 1 000 000:1 – характеристика, която го прави силно конкурентен на скъпите OLED екрани. Новата технология обещава сериозно подобрение спрямо масово използваните в момента LCD панели, които имат контраст около 1800:1, отбелязва TheVerge.

Откакто плазмените телевизори отидоха в небитието, най-доброто качество се асоциира с OLED екраните. Въпреки, че традиционните LCD панели с подсветка са по-евтини и по-прости за производство, техният коефициент на контраст е по-лош, а черният цвят не толкова дълбок както при OLED дисплеите. Panasonic се надява да реши тези проблеми с новата си технология.

Разликата в качеството на изображението между двата типа екрани е обусловена от фундаменталните технологии на OLED, в сравнение с течнокристалните панели. OLED технологията осветява в даден момент само местата от дисплея, в които има изображения за показване. Освен това OLED е известна със своя дълбок, натурален черен цвят.

LCD технологията, от друга страна, използва подсветка, която осветява всички клетки на дисплея наведнъж. Ако се увеличи подсветката, за да се получи по-ярко изображение, дисплеят ще започне да избледнява, докато намаляването на интензивността на задната подсветка осигурява по-добри оттенъци на черния цвят, но за сметка на яснотата и яркостта.

Новата технология на Panasonic използва модулиращи светлината течнокристални клетки. Те могат да управляват светлината във всяка точка, което предполага, че подобен дисплей ще има същите предимства като OLED.

Чрез регулиране на количеството светлина, което преминава през дисплея, технологията осигурява както ярки бели, така и тъмни черни цветове, конкурентни на картината от OLED, с коефициент на контраст 1 000 000:1, което е съотношението между най-яркия бял и най-тъмния черен цвят.

Малко вероятно е обаче новият тип LCD екран да се появи скоро в телевизорите, тъй като Panasonic обяви в началото на годината, че се оттегля от потребителския ТВ пазар. По-скоро новите екрани ще се използват в медицината и бизнес автоматизацията.

Японската компания обещава да пусне пробни образци на иновативния LCD дисплей през януари 2017 г. Но дори и да не се появи в потребителски устройства, технологията може да допринесе за подобряване на качеството на масовите LCD екрани в бъдеще, ако изпитанията през следващата година минат успешно.

Коментари по темата: „Нов тип LCD дисплей достига качеството на OLED”

добавете коментар...

  1. исгьхпп

    жалко за PANASONIC, бяха ми фаворит при телевизорите.

Коментар