„Тракия икономическа зона” търси 5000 работници

Работодатели от „Тракия икономическа зона" обявиха кампания за привличане на кадри от страната и чужбина

Работодатели от „Тракия икономическа зона” обявиха кампания за привличане на кадри от страната и чужбина

Пет индустриални компании обявиха стратегическа инициатива за наемане на работници за „Тракия икономическа зона” (ТИЗ) от населени места с висока безработица извън област Пловдив.

Кампанията започва с Монтана, Ловеч, Сливен, Бяла Слатина и Стамболийски и ще продължи с други 15 града в страната и чужбина, стана ясно на пресконференция днес.

Над 5000 работници са необходими на предприятията в ТИЗ през 2017 г., съобщи инж. Пламен Панчев, председател на клъстер „Тракия икономическа зона”. В това число се включват приблизително 600 специалисти с висше образование и 1000 средни специалисти.

За да посрещнат растящата нужда от кадри, едни от най-големите инвеститори в страната като Сенсата Технолоджис България, АББ България, Белла България, Кауфланд България и Либхер Хаусгерете – Марица се обединиха около концепцията за търсене на кадри не само от цялата страна, но и от чужбина. Компаниите имат и подкрепата на община Пловдив и Клъстер Тракия икономическа зона.

Инициативата започва с информационна кампания, като свободните позиции в Пловдив се обновяват постоянно на уеб сайта на инициативата, обясни Светлозар Петров, управител на JobTiger. Информационни дни на кариерата са следващата стъпка, като работодателите ще представят, както отворени позиции в предприятията си в региона на Пловдив, така и възможностите и условията за трудова миграция и ще могат да се срещнат с местните общности, за да инициират процеса по подбор на персонал.

Община Пловдив, от своя страна, има готовност да осигури достатъчно места в  училищата и детските градини за записване на децата при преместване на цели семейства, допълни Стефан Стоянов, заместник-кмет „Образование и бизнес развитие”. В „Тракия икономическа зона” е изготвен и проект за жилища за индустриални работници, допълни инж. Пламен Панчев.

През последните години Пловдив се наложи като индустриален лидер в България, а Тракия икономическа зона се превърна в една от големите индустриални зони в Югоизточна Европа. Постоянно навлизащите нови инвеститори имат нужда от допълнителен човешки капитал и от привличане на таланти.

Заплащането в редица сектори вече е атрактивно не само за страната, но и за чужбина. Затова вторият етап на кампанията ще обхване Молдова, Украйна, Македония, Северна Гърция и др.

Чавдар Каменов, оперативен мениджър на Сенсата Технолоджис България, сподели, че компанията има 2800 служители в България в момента, като плановете са броят им да се увеличи до 4000 в следващите години. „Търсим дългосрочни решения – налага ни се да мислим 5, 10, 15 години напред”, заяви той.

Коментари по темата: „„Тракия икономическа зона” търси 5000 работници”

добавете коментар...

  1. Българин

    Точно така – търсят се работници. Ама евтини работници. Просто вече им е по-евтино поточните линии да ги правят в България, вместо в Китай. Същото важи за кол центровете. Не можем да сравняваме кадрите, които имахме преди промените и производството от тогава, със сега. Сега сме просто обслужващата класа на богатите държави. Хвърлят ни жълти стотинки, а такива като нашия преЦедент се радват, хилят се до уши, и викат още такива компании да ни ползват за роби.

  2. Ананиев

    Всичко написано е пълна измама! Търсят се хора за десетина позиции, но с ниско заплащане – под средното за страната! Кандидатствах за работа в Сенсата. Имам пет годишен опит в подобно производство и техническо образование. Няколко дни след интервюто ми се обадиха и ми казаха че не съм одобрен. След около седмица, пак ми се обадиха и отново ме поканиха на интервю. Отказах да ме правят на маймуна. (увеличението за нощен труд е 25 ст. на час)

Коментар