Полша налива пари в геймърската индустрия

„The Witcher 3: Wild Hunt", разработена от полското студио CD Projekt RED, се счита за най-добрата ролева игра в последните години

„The Witcher 3: Wild Hunt”, разработена от полското студио CD Projekt RED, се счита за най-добрата ролева игра в последните години

Полша иска да стане сериозен фактор в геймърската индустрия, една от най-доходоносните в световен мащаб, като подпомогне финансово местни компании.

Националният център за научни изследвания и развитие ще налее 27,3 млн. долара в независими студия за игри, които в момента разработват няколко десетки нови геймърски заглавия, съобщи Радио Полша.

Лъвският пай ще получи студиото CD Projekt RED, което създаде считаната за най-добра ролева игра в последните години – „The Witcher 3: Wild Hunt”, с продажби в размер на 10 милиона копия от 2015 г. досега. С финансовата инжекция от държавата студиото ще разработва играта Cyberpunk 2077.

От правителствената програма ще се възползват също компании като People Can Fly, 11bit Studios и Techland. Решението за инвестиции в геймърската индустрия бе прокарано от Ярослав Говин, министър на науката и висшето образование.

Коментар