Вирус прихваща камерата и микрофона на Mac

Fruitfly има шпионски характер и прихваща контрола над уеб камерата и микрофона на епълските компютри

Fruitfly има шпионски характер и прихваща контрола над уеб камерата и микрофона на епълските компютри

Потребителите на мобилни и настолни компютри под управление на macOS са застрашени от новооткрит вирус, наречен Fruitfly от самата Apple.

Малката по обем програма съществува от няколко години, но едва сега се чува за нея, след като е била засечена от компанията за сигурност Malwarebytes. Вирусът, наречен от нея OSX.Backdoor.Quimitchin, може да се изпълнява не само на епълски компютри, но и на Linux системи.

Fruitfly има шпионски характер и прихваща контрола над уеб камерата и микрофона. С негова помощ хакерите могат да правят екранни снимки, да управляват мишката и клавиатурата, да пускат свои програми и да отварят определени сайтове.

Според специалистите на Malwarebytes, вирусът Fruitfly е активиран през 2014 г. и се използва за атаки само срещу избрани компютри, поради което е останал неоткрит досега. В кода на Fruitfly са вградени алгоритми, с помощта на които вирусът може да функционира и на по-стари планформи като Mac OS X, която датира от 2001 г.

Apple реагира оперативно на ноовоткритата заплаха и вече пусна обновление за macOS, призвано да затвори дупка в сигурността, през която прониква Fruitfly. Подробности за „първия Mac вирус за 2017 г.” са публикувани в блога на Malwarebytes.

Коментар