Студенти мечтаят за пивоварна на Луната

Иновативна идея за производство на бира на Луната лансира студенти от Калифорнийския университет, Сан Диего

Иновативна идея за производство на бира на Луната лансираха студенти от Калифорнийския университет, Сан Диего

Студентски екип има шанс да създаде първата пивоварна на Луната. Това може да стане с пускане на индийски лунен модул към края на годината.

Групата Team Original Gravity, съставена от студенти на Калифорнийския университет в Сан Диего, стигна до финала на конкурса Lab2Moon, провеждан от индийската организация TeamIndus – една от четирите, подписали договор за построяване на луноход в рамките на програмата Google Lunar XPRIZE.

Идеята се зародила като шега. Всички участници в проекта обичат бира, като някои от тях дори си варят пивото у дома. Когато разбрали, че могат да изпратят експериментално оборудване на индийския лунен модул, студентите решили да съчетаят своето увлечение с изучаване на жизнеспособността на маята в космоса, разказва Ники Ашари от факултета по биоинженерство в Калифорнийския университет, Сан Диего.

За да реализират идеята си, студентите създали уникална система. Бирената смес се забърква още на Земята, а когато се пренесе на Луната, към нея се добавя само маята и се изчаква да ферментира в специална конструкция, съобразена с изискванията за сигурност, слабата гравитация и липсата на атмосфера.

Някои екипи предлагат на Луната да се извършват експерименти с фотосинтеза, електромагнетизъм и други явления и процеси. TeamIndus е получила над 30 хиляди заявки, от които е подбрала 25 за участие във финала. Победителят ще бъде обявен през март и ще може да изпрати на Луната своята система.

Коментари по темата: „Студенти мечтаят за пивоварна на Луната”

добавете коментар...

  1. qko

    🙂

  2. Anonymous

    Ехаааа, ферментация на гама лъчи … 😀

Коментар