Студенти мечтаят за пивоварна на Луната

Студентски екип има шанс да създаде първата пивоварна на Луната. Това може да стане с пускане на индийски лунен модул към края на годината.

Групата Team Original Gravity, съставена от студенти на Калифорнийския университет в Сан Диего, стигна до финала на конкурса Lab2Moon, провеждан от индийската организация TeamIndus – една от четирите, подписали договор за построяване на луноход в рамките на програмата Google Lunar XPRIZE.

Идеята се зародила като шега. Всички участници в проекта обичат бира, като някои от тях дори си варят пивото у дома. Когато разбрали, че могат да изпратят експериментално оборудване на индийския лунен модул, студентите решили да съчетаят своето увлечение с изучаване на жизнеспособността на маята в космоса, разказва Ники Ашари от факултета по биоинженерство в Калифорнийския университет, Сан Диего.

За да реализират идеята си, студентите създали уникална система. Бирената смес се забърква още на Земята, а когато се пренесе на Луната, към нея се добавя само маята и се изчаква да ферментира в специална конструкция, съобразена с изискванията за сигурност, слабата гравитация и липсата на атмосфера.

Някои екипи предлагат на Луната да се извършват експерименти с фотосинтеза, електромагнетизъм и други явления и процеси. TeamIndus е получила над 30 хиляди заявки, от които е подбрала 25 за участие във финала. Победителят ще бъде обявен през март и ще може да изпрати на Луната своята система.

Коментари по темата: „Студенти мечтаят за пивоварна на Луната”

добавете коментар...

  1. qko

    🙂

  2. Anonymous

    Ехаааа, ферментация на гама лъчи … 😀

Коментар