Откриха 5G пивоварна в университет в Сидни

5G пивоварна в университет в Сидни ще изследва как “цифровите близнаци” подобряват пивото (снимка: CC0 Public Domain)

В опит да създаде перфектната бира, Технологичният университет в Сидни наскоро отвори микропивоварна с 5G свързаност. Партньор на университета в проекта е финландката компания Nokia.

Технологичният университет в Сидни се слави с доста иновативните си методи на преподаване. Визията на неговото ръководство е да бъде водещ университет, признат за своето глобално въздействие. Той има ангажимент към практически приложимите иновации и изследвания, които са от полза за индустрията и обществото.

Микропивоварната с 5G свързаност е част от изследователската зона на университета, наречена Industry 4.0. Експериментите там целят да дадат възможност на изследователите да усъвършенстват изкуството на пивоварството през 21-ви век, използвайки цифрова автоматизация и впрягайки технологията на облачно-базирания „цифров близнак“ на истинска пивоварна за оптимизиране на процеса на варене на пивото.

Навярно никой няма да се изненада, че начинанието е съвместно дело на Технологичния универистет и доставчика на 5G оборудване Nokia.

Микропивоварната е част от тестов стенд за усъвършенствани производствени и промишлени данни, разработен в UTS Tech Lab. Тя е част и от международна производствена мрежа, с идентичен физически близнак в университета ТУ-Дортмунд в Германия.

Свързаната с 5G пивоварна улавя и наблюдава производствените данни на всяка стъпка от процеса на варене и използва тези данни, заедно с данни от физическия близнак в Дортмунд и облачния цифров близнак, за да оптимизира процеса.

„Нашата цел е да популяризираме принципите на Индустрия 4.0 в местната икономика, като предлагаме тестова платформа, която дава на партньорите ключовете за подобряване на собствените им производствени процеси и постигане на бизнес-интелигентност“, каза професор Йохен Дьоз, директор на центъра за модерно производство в UTS.

„Нашето международно сътрудничество с ТУ-Дортмунд и Nokia ни позволява да глобализираме резултатите от тестовия стенд“, допълва той.

Коментар