Бил Гейтс предупреди за нов вид тероризъм

Идва нова форма на тероризъм и човечеството трябва да е подготвено, предупреди основателят на Microsoft Бил Гейтс по време на Световния икономически форум миналата седмица в Давос, Швейцария.

Биотероризмът, който включва целенасочено разпространение на епидемии, би могъл да се превърне в сериозен проблем, заяви Гейтс, цитиран от BusinessInsider.com, и призова отсега да мислим как да се борим с новата заплаха.

Трудно е да се оцени вероятността от биотероризъм, но потенциалната вреда е много голяма, смята ИТ предприемачът и един от най-богатите хора в света. Той говори за опасностите както от умишлени, така и природни епидемии. Въпросът ще бъде обсъден подробно по време на конференция в Мюнхен през февруари.

Една епидемия, естествена или причинена умишлено, може да доведе вероятно до 10 000 смъртни случая, предупреди Гейтс. Той е разтревожен също от възможността една малка група терористи, използваща ядрени или биологични средства, да убие милиони.

Фондацията „Бил и Мелинда Гейтс”, която е част от Коалиция за иновации срещу епидемиите, се фокусира върху създаването на ваксини, които могат да спрат избухването на бъдещи заболявания. Организацията разполага с около 700 милиона долара за своята дейност, но Бил Гейтс смята, че тези средства няма да са достатъчни, за да бъдат спрени заплахите.

Според него, правителствата ще трябва да се ангажират и да работят заедно, за да предотвратят биотероризма, защото това е епидемия, която „няма граници”. Проблемът е глобален и са необходими сериозни инвестиции, заключи Гейтс.

Коментари по темата: „Бил Гейтс предупреди за нов вид тероризъм”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Тоя всяка година като си “дарява” всичкото имане за наука, чак сега ли се сети да каже, че реално инвестира в био-тероризъм?

  2. Anonymous

    Да беше рекъл нещо и за патентния тероризъм, главният двигател за престъпното разрастване на който е именно той.

Коментар