Робот става актьор в предаване на BBC

Хуманоидният робот Stаnley Qubit ще дебютира по Би Би Си (снимка: Chris Middleton)

Хуманоидният робот Stаnley Qubit ще дебютира по Би Би Си (снимка: Chris Middleton)

Роботът Стенли може да ходи и говори, да разпознава лица и да играе голф – но това, което той наистина иска, е да бъде актьор.

Хуманоидният робот ще даде гласа си в предстоящата радио адаптация на „Аз, роботът” от Айзък Азимов по Би Би Си, съобщи CNET. Хърмаяни Норис, звездата от „Хъшове” и „Студени крака”, пък ще играе Стиви – психолог, който се сблъсква с различни нелоялни роботи.

Серията от пет пиеси по 15 минути ще бъде излъчена по Би Би Си Радио 4 през седмицата, която започва на 6 февруари. Главният герой Stаnley Qubit e хуманоиден робот, създаден от Aldebaran Robotics, собственост на технологичния журналист и автор Крис Мидълтън, който също ще участва в радио шоуто.

„Аз, роботът” е колекция от девет разказа, която първоначално се появява в списанията за научна фантастика през 40-те години на миналия век. Това са историите, в които Айзък Азимов дефинира легендарните три закона на роботиката, очертаващи морален код за изкуствените същества.

Днес, законите на Айзък Азимов оказват влияние върху създаването на реален изкуствен интелект, включително на петте AI закона на Google.

Коментар