Microsoft увеличи приходите от OEM лицензи за Windows

Windows лицензите носят солидни постъпления на Microsoft

Windows лицензите носят солидни постъпления на Microsoft

ОЕМ лицензите за Windows носят 43% от приходите на хардуерното подразделение More Personal Computing (MPC) на Microsoft, според публикувания миналата седмица финансов отчет на компанията.

Продажбите на лицензи на производителите на устройства, които формират основна част от доходите на MPC, са се увеличили с 5% за периода октомври-декември, на фона на 5-процентен спад година по-рано.

Приходите от професионалните лицензи за Windows бележат ръст от 6%, докато при потребителските увеличението е 5%, спрямо спад от 6% и 3% година по-рано. Като цяло, приходите на MPC от Windows възлизат на 5,1 млрд. долара през тримесечието.

Въпреки ръста при Windows, подразделението MPC регистрира спад на приходите с 5% за тримесечието – от 12,5 мрд. до 11,8 млрд. долара. Резултатът се обяснява със слабия телефонен бизнес на компанията, който бележи спад от 81% до 878 млн. долара в периода октомври-декември.

Същевременно, излизането на Microsoft от пазара на смартфони и слабопечеливши Surface Pro 3 устройства води до ръст на оперативната печалба на MPC с 33% до 2,5 млрд. долара, спрямо същия период на 2015 г.

Коментар