Свърши времето на единаците в хакерството

Подобрената защита на ИТ системите принуди хакерите да се организират в групи с ясни отговорности за всеки член

Подобрената защита на ИТ системите принуди хакерите да се организират в групи с ясни отговорности за всеки член

Съвременните хакерски атаки се извършват предимно от групи. Времето на единаците отмина, заяви мениджър от компанията за сигурност Лаборатория Касперски.

Защитните системи се усъвършенстват и пробивът им става все по-трудна задача, коментира Юрий Наместников пред Комерсант. Ето защо хакерите вече действат на групи, със строго разпределени задължения – едни пишат програми, други са оператори, трети тестват качеството на програмите и т.н.

Хакерските общности могат да включват представители на различни страни, дори и от различни континенти, допълва специалистът от Лаборатория Касперски, който управлява руското подразделение на компанията.

Днес масово се търгуват хакерски програми и инструменти. Така например, бразилски хакери купуват вирусен код от Русия, за да атакуват банките в своята страна. Но лидер в продажбите на компютърни вируси е Китай, следван от постсъветсткото пространство и на трето място – САЩ и Канада.

Публикуването и получаването на заявки за хакерски атаки по правило става в специални затворени форуми, достъпът до които не е лесен и обикновено се осъществява чрез познати. Цената на услугите варира в зависимост от сложността и обема на работата.

Хакерите могат и да пестят разходи, тъй като програмистите често приемат да изпълнят невинна на пръв поглед задача за написване на една или друга програма, без да подозират, че плодовете на техния труд ще се използват за хакерски цели. Стандартните модули са евтини, а някои харески програми са достъпни напълно безплатно в интернет.

Коментар