Microsoft поскъпна до над 500 млрд. долара

За три години начело на Microsoft Сатя Надела повиши с над 200 млрд. долара пазарната й капитализация

За три години начело на Microsoft Сатя Надела повиши с над 200 млрд. долара пазарната й капитализация

За първи път от 17 години насам стойността на Microsoft превиши половин трилион долара, след като компанията обяви по-високи от очакваните резултати за последното тримесечие.

При затваряне на борсата Nasdaq в петък акциите на Microsoft поскъпнаха с 2,4% до 65,78 долара за брой, което е рекордно висока стойност за компанията. В резултат на това, пазарната капитализация на Microsoft достигна 523,5 млрд. долара.

За първи път през март 2000 г. Microsoft поскъпна до над половин трилион долара, припомня Ройтерс. Тогава компанията, ръководена от Бил Гейтс, се оценяваше на около 550 млрд. долара.

В момента Microsoft отстъпва по пазарна капитализация на Apple и Alphabet (холдинг, в състава на който е Google), които се оценяват съответно на 642 и 570 млрд. долара. В топ 5 на най-скъпите компании в света влизат още Berkshire Hathaway на инвесторира Уорън Бъфет с 408 млрд. долара и онлайн търговецът Amazon, който доближава 400 млрд. долара.

Microsoft отчете чиста печалба в размер на 5,2 млрд. долара за последното тримесечие, приключило в края на декември, бележейки ръст от 3,6% спрямо същия период на предходната година. Приходите на компанията нараснаха с 1,2% до 24,1 млрд. долара за тримесечието.

Всяка акция на Microsoft носи по 83 цента печалба за отчетния период, докато анализаторите очакваха 79 цента. Финансовите показателина на компанията превишават прогнозите вече в седем от последните осем тримесечия.

Немалка заслуга за възхода на Microsoft има CEO-то Сатя Надела. Той пое компанията през февруари 2014 г., когато акциите й се търгуваха по 34 долара за брой, а пазарната й капитализация възлизаше на около 315 млрд. долара.

Коментари по темата: „Microsoft поскъпна до над 500 млрд. долара”

добавете коментар...

  1. :о)

    тая статия освен за експерти по лобизъм и за някой счетоводител, незнам дали някой не е умрял от скука докато я чете…

    а най много ми се повръща от “резултатите” при САТЯ МАНГАЛА…
    Какви резултати освен уволняването на десетки хиляди хора…и грубо нарушаване
    на обещанието да не закриват Нокия…е ЗАКРИХА Я…да ти еба и резултатите и всичко 😉

  2. Anonymous

    Не пълнят ли $метки на политици и 1 лиценз няма да продадът!

  3. Димитър Иванов

    Браво бабун, това беше добро. Подкрепям. То бива бива, ама да не знаят, че Гугъл е най-големия събирач на информация, заедно с Фейсбук, а на 90% да плюят по Майкрософт е прекалено. Просто се питам защо не виждам, да плюят по основните събирачи на информация като толкова искат да го правят!

  4. бабун

    До Асенов;
    А знаеш ли колко инфо събират Гугъл, мобилния ти оператор и всеки сайт който посетиш?
    Та що не си минал на някоя от 1000 -та Линукс дистрибуции? По цял ден ще ти човъркаш кода да видиш дали някой не те следи!

  5. Anonymous

    През 2001 г. българското правителство в лицето на министъра на държавната администрация сключва договор с „Майкрософт“, чиято обща стойност е 13,650 млн. долара за 30 хиляди пакета софтуер.

    Двама депутати от СДС подават сигнал до главния прокурор, че според тях има далавера при сделката. Иска се доклада по сделката, но министърът категорично отказва да предостави доклада заради държавна тайна.

    Следващият подобен договор, сключен през 2008 г. на стойност 84 млн. долара, е предоставен, но в крайна сметка разследванията не установяват нередности.

    „Нещата в Румъния са образцови. Прокуратурата „Антикорупция“ през 2014 г. започва разследване срещу 9 министри и четирима бизнесмени за огромна корупционна сделка при договор с „Майкрософт“. Договорът е сключен през 2004 г., като самата техника е изключително елементарна. Става дума за кражба на 20 млн. долара, според формулировката на прокуратурата „Антикорупция“, посочи журналистът Владо Береану в предаването на Сашо Диков по bIT телевизия.

    Той описа механизма на сделката, при която предложената от Бил Гейтс оферта на румънското правителство е с 50% по-ниска цена, а „Майкрософт“- Румъния се договаря с „Фуджицу Сименс“, че са единствени представители на „Майкрософт“, макар да има още пет подобни фирми.

    Те дават документ на правителството за това, което пък позволява да няма обществена поръчка.

    „Фуджицу Сименс“ купува от „Майкрософт“, „Майкрософт“ фактурира няколко милиона, а „Фуджицу Сименс“ фактурира на държавата два пъти повече. Всички се правят, че не знаят, че реално има първоначално намаление от 50% от цената, обясни журналистът.

    Румънската прокуратура започва разследване срещу 9 министри и четирима бизнесмени в търсене на парите, допълни Береану.

    Той изтъкна, че обвинението установява, че повечето министри или не са си вършили работата, или въобще не са разбрали елементарната схема, а такива хора няма как да бъдат осъдени.

    Накрая е осъден 1 министър и трима бизнесмени, които са взели 19 млн. долара от липсващите 20 млн. Тези хора си признават, че са виновни и дори връщат парите, подчерта Владо Береану.

    По думите му в момента тече случаят „Майкрософт 2“, при който обвиняеми са трима министри и четирима бизнесмени, а сумата е 67 млн. долара.

  6. Асенов

    Знае ли някой колко трафик генерира Windows 10 за едно денонощие и какви данни събира Microsoft от всички нас?

  7. Anonymous

    Купувай мостстрой по 95 лв. инъче ще го купуваш по 950 лв.

Коментар