Изложени сме средно на 2,2 онлайн заплахи

Онлайн тормозът е сред най-разпространенените интернет заплахи

Онлайн тормозът е сред най-разпространените интернет заплахи

Потребителите са изложени на средно 2,2 онлайн заплахи, сочи проучване на Microsoft, огласено по повод Международния ден за безопасен интернет. Изготвеният от компанията Digital Civility Index включва общо 17 заплахи, разпределени в четири категории – поведенчески, заплахи за репутацията, сексуални заплахи и навлизане в личното пространство.

Най-разпространените заплахи са нежелан контакт с друг потребител, грубо отношение, тролене, нежелани съобщения със сексуален контекст и онлайн тормоз. Две трети от анкетираните заявяват, че са ставали жертва на интернет заплахи, като процентът нараства до 78%, когато запитаните включат и преживяното от техни приятели и роднини.

Половината от анкетираните твърдят, че се чувстват много притеснени от онлайн заплахи, докато 62% не знаят къде могат да потърсят помощ. Сред най-честите последици от негативното онлайн общуване са загубата на доверие при 30% от запитаните, повишените нива на стрес (при 23%) и прекратяване на приятелство (при 18%).

30% от анкетираните са бил изложени на онлайн риск в рамките на една седмица или месец, докато 12% споделят, че това се случва всеки или почти всеки път, когато са онлайн. В резултат, 42% от участниците в изследването са променили настройките за лична информация в социалните мрежи, които използват, и 42% значително са намалили обема от лична информация, която споделят на профилите си.

Според Digital Civility Index, случаите на онлайн тормоз са най-често срещани в Русия и ЮАР. Потребителите в Мексико най-често стават жертва на сексуален тормоз, докато в Китай най-разпространената онлайн заплаха е кражбата на лични данни и информация. Държавите, където етичните норми за онлайн поведение се спазват най-много, са Великобритания, Австралия и САЩ.

Microsoft разпределя онлайн заплахите в четири категории (източник: Digital Civility Index)

Microsoft разпределя онлайн заплахите в четири категории (източник: Digital Civility Index)

Разликите спрямо различните държави могат да се обяснят със зрелостта на онлайн обществото и местните културни особености. В държавите с по-зряло онлайн общество се наблюдават по-малко случаи на неетично поведение, докато в останалите рискът е много по-висок, както и вероятността жертвата и нарушителят да се познават лично.

Във всички държави, независимо от разликите в резултатите, най-честият източник на онлайн рискове и нарушения е Facebook, която е най-използваната социална мрежа и в България.

Според Microsoft, дигиталните етични норми означават да се отнасяме към другите с уважение, достойнство и съчувствие. Резултатите от проучването показват, че онлайн рисковете могат да имат истински негативно влияние върху начина ни на живот.

Коментар